Στην αγορά οπλικών συστημάτων από Ν. Κορέα προχωρά η Αίγυπτος

Κοντά στην προμήθεια αρμάτων μάχης νοτιοκορεάτικης κατασκευής Κ2 και αυτοκινούμενων πυροβόλων βρίσκεται η Αίγυπτος. Στο περιθώριο της EDEX 2021 στο Κάιρο, έγινε γνωστό ό,τι η Αίγυπτος στρέφεται προς την Ν.Κορέα για την αγορά οπλικών συστημάτων.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

H κίνηση αυτή έρχεται μετά την πρόθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να προμηθευτούν νοτιοκορεατικής κατασκευής πυραύλους.

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται ένα μήνα αφότου ο Πρέσβης της Νότιας Κορέας στην Αίγυπτο, Χονγκ Τζον-γουκ, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή οικονομία είναι έτοιμη να γίνει μια από τις πιο ελκυστικές οικονομίες της περιοχής.

K2 BLACK PANTHER

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί οι αριθμοί, αλλά η Αίγυπτος έχει άρματα M1 Abrams (ΗΠΑ) και Τ-90 (Ρωσία) και η προμήθεια των Κ2 Black Panther θα φέρουν νέο τύπο στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Το Κ2, μοιάζει με το leopard 2 και έχει την τεχνολογική βοήθεια των Γερμανών σε αρκετά σημεία που είχαν πρόβλημα οι Κορεάτες. Επίσης, θεωρείται “αδερφάκι¨ του τουρκικού άρματος ALTAY που έχει κολλήσει και η Τουρκία στρέφεται σε Ν.Κορέα και Ουκρανία για να λύσει τα πολλά προβλήματα και να μπει στην παραγωγή. Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρμα είναι αρκετά πιο “ακριβό” από το “γνήσιο” γερμανικό.

Η Ν. Κορέα έχει περισσότερα από 100 άρματα αυτού του τύπου στις Ένοπλές Δυνάμεις, ενώ εκτός από την Αίγυπτο ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχει εκφράσει και η Νορβηγία. Το συγκεκριμένο άρμα βρίσκεται σε επιχειρησιακή υπηρεσία από το 2014.

K9 THUNDER

Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται και για την αγορά αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155 χιλ από τη Ν. Κορέα, τα Κ9 θα προστεθούν στα Μ109 που ήδη διαθέτει ο στρατός της χώρας.

Το συγκριμένο ερπυστριοφόρο έχουν η Εσθονία, η Νορβηγία, η Ινδία, η Φιλανδία, η Πολωνία και η Τουρκία.

Η τελευταία έχει την εγχώρια κατασκευή T-155 Firtina, τα οποία έχουν στείλει και στα κατεχόμενα στην Κύπρο.

Επισημαίνεται ότι από τον Ιούνιο του 2014 που ανέλαβε την προεδρία στην Αίγυπτο ο Αλ Σίσι, η χώρα κάνει μεγάλες αγορές σε σύγχρονα οπλικά συστήματα και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Οι αιγυπτο-κορεατικές οικονομικές σχέσεις

Το εμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Νότιας Κορέας έφτασε σχεδόν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε είδη μηχανικής και ηλεκτρικά είδη, έπιπλα, ρούχα, χημικά προϊόντα, λιπάσματα και ιατρικές βιομηχανίες.

Η Νότια Κορέα έχει δώσει ιατρικές προμήθειες αξίας 500.000 δολαρίων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών PCR και ιατρικών μασκών, σύμφωνα με το International Finance.

Τέλος, η Νότια Κορέα έχει επενδύσει περίπου 570 εκατομμύρια δολάρια σε 181 έργα στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, της τεχνολογίας των πληροφοριών, του τουρισμού και της γεωργίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα