Site icon The Indicator

Στη Βουλή το ν/σ της ΕΕ για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης».

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι ο προσδιορισμός μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2019, για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση (L 79/1), καθώς και η θέσπιση και ο προσδιορισμός του πεδίου και του τρόπου λειτουργίας του εθνικού μηχανισμού για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2025.

Ε.Ε.: Σε ποιους κλάδους τίθενται υποχρεωτικοί έλεγχοι στις ξένες επενδύσεις
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 8 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη διαπραγματευτική τους θέση για την αναθεώρηση των κανόνων περί πρόληψης των κινδύνων για την ασφάλεια που προκύπτουν από τις ξένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα επιδιώξει να θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τομείς όπως οι υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης, οι κρίσιμες πρώτες ύλες και οι υποδομές μεταφορών θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο από τα κράτη-μέλη, προκειμένου να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη που σχετίζονται με τις ξένες επενδύσεις.

Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στους εθνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς θα εναρμονιστούν και η Επιτροπή θα έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει με δική της πρωτοβουλία ή όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη που απορρέουν από συγκεκριμένη ξένη επένδυση. Η νέα νομοθεσία θα αφορά επίσης συναλλαγές εντός της Ε.Ε., όπου ο άμεσος επενδυτής ελέγχεται στην πραγματικότητα από άτομα ή οντότητες από τρίτες χώρες.

Εάν η σχετική ελεγκτική αρχή διαπιστώσει ότι το σχεδιαζόμενο ξένο επενδυτικό έργο είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη, θα πρέπει είτε να εγκρίνει το έργο υπό προϋποθέσεις και με μέτρα μετριασμού του κινδύνου, είτε να το απαγορεύσει. Η σχετική έκθεση εγκρίθηκε με 378 ψήφους υπέρ, 173 κατά και 24 αποχές.

Δηλώσεις
Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου Raphaël Glucksmann (Σοσιαλιστές, Γαλλία) δήλωσε: «Επί του παρόντος το σύστημα ελεγκτικών μηχανισμών της Ε.Ε. είναι κατακερματισμένο, αυξάνει το κόστος των επενδυτών και τελικά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό για την ελάττωση των κινδύνων. Το να αφήνουμε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δίκτυα ενέργειας και μηντιακούς κολοσσούς έρμαιο εξαγορών από τρίτες χώρες -την Κίνα, τις ΗΠΑ ή αλλού- τελικά υποσκάπτει την ασφάλεια και την οικονομική μας ανεξαρτησία.

Οι διαδικασίες ελέγχου πλέον θα εξορθολογιστούν ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη-μέλη, διατηρώντας την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. ανοιχτή και θελκτική, προστατεύοντας παράλληλα τις βιομηχανίες μας και κομβικούς τομείς της οικονομίας, ενώ και οι στρατηγικής σημασίας εταιρείες μας θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Η Επιτροπή θα έχει την εξουσία να παίρνει τελικές αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφωνιών, διασφαλίζοντας μια πιο ενιαία προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Exit mobile version