Στη βουλή το άρθρο για παραπομπή του Τραμπ

Τρόπους για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμα του, λίγο πριν αναλάβει επίσημα την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, αναζητούν οι Δημοκρατικοί βουλευτές, καταθέτοντας τόσο αίτημα για την άμεση απομάκρυνση όσο και σχετικό νομοσχέδιο για την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Συγκεκριμένα, οι Δημοκρατικοί έφεραν στη Βουλή των αντιπροσώπων αίτημα που προτρέπει τον Μάικ Πενς να θέσει σε ισχύ την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές «μπλόκαραν» το συγκεκριμένο αίτημα για άμεση συζήτηση, με τους Δημοκρατικούς να τονίζουν ότι θα επανέλθουν την Τρίτη, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί βουλευτές του Σώματος παρουσίασαν τη Δευτέρα ένα ψήφισμα που περιέχει το κατηγορητήριο εναντίον του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον ως «υποκίνητη εξέγερσης», με αφορμή τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Τραμπ μίλησε σε διαδήλωση λίγο πριν οι οπαδοί του επιτεθούν και αναφέρει ότι έκανε δηλώσεις που «ενθάρρυναν και προέβλεπαν» τις έκνομες ενέργειες στο Καπιτώλιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Νέα