Στη Βουλή τη Δευτέρα οι 120 δόσεις – Ποιους αφορά

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 4/5 η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου , οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή ενώ τις λεπτομέρειες θα ανακοινώσουν αύριο το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.Επίσης στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για το πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των κοινωνικών δαπανών σύμφωνα με το δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει για το 2019. Η κυβέρνηση εξετάζει σειρά μέτρων πριν καταλήξει στο βέλτιστο δυνατό μείγμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν, θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

 Από 30 ευρώ η κάθε μία από τις 18 έως τις 120 δόσεις στην εφορία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων αποπληρωμής θα κυμαίνεται από 18 έως 120, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι 30 ευρώ, ενώ η ρύθμιση θα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές σχηματισθείσες έως 31 Δεκεμβρίου του 2018. Θα μπορούν δε να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι και επιχειρηματίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Εμπλεκόμενες πηγές ανέφεραν ότι θα προβλέπεται η σύνδεση φοροδοτικής δυνατότητας, όπως αυτή θα τεκμαίρεται από το ύψος του δηλωμένου εισοδήματος του οφειλέτη, με το ποσό το οποίο θα καταβάλλει ετησίως στην εφορία, προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετεί την οφειλή. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το βασικό σενάριο προβλέπεται η θέσπιση των 120 δόσεων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο για τους οφειλέτες εκείνους οι οποίοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Πέραν του ποσού αυτού, θα προβλέπεται συγκεκριμένος συντελεστής αποπληρωμής της οφειλής με βάση το εισόδημα για τους οφειλέτες που έχουν υψηλότερο εισόδημα από 10.000 ευρώ. Αυτός θα κυμαίνεται μεταξύ του 4% ή του 5% (για τους έχοντες ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ) και του 40% (για τους έχοντες υψηλά ατομικά εισοδήματα άνω των 80.000 ή 100.000 ευρώ).
Σημειωτέον ότι έως και την τελευταία στιγμή εκκρεμούσε το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η ελαστική πρόβλεψη για ποσοστά από 4% αντί από 5% όπως αρχικά είχε προταθεί, κάτι που εάν εν τέλει ισχύσει θα καθιστά ακόμη ευχερέστερη την αποπληρωμή για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Η λογική του νομοθέτη είναι εν προκειμένω “όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο και το ποσό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλεται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών”. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, τα ποσοστά του εισοδήματός τους που θα καλούνται να καταβάλλουν σε ετήσια βάση θα είναι μονοψήφια.
Σε ειδική διάταξη της ρύθμισης θα αναφέρεται και το επιτόκιο της ρύθμισης, το οποίο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ίσο με 5%, ενώ υπάρχει και μία σκέψη να θεσπιστεί ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο ειδικά για όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί εν προκειμένω ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές εκείνες οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2018, ενώ προϋπόθεση για την ένταξη των ενδιαφερόμενων φορολογουμένων στη ρύθμιση θα είναι να έχουν εξοφληθεί ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμιστεί οι φορολογικές οφειλές του 2019.

«Όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο»

Τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Σάββατο στο Μαξίμου είχε προαναγγείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία μετά τα μνημόνια» στα Γρεβενά.«Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν τη διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους και όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μιας τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τα Χανιά και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «η επόμενη εβδομάδα θα είναι η Εβδομάδα των Παθών μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά και η εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του λένε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους δίνοντας ως αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» εννοώντας, όπως είπε, όσα ήθελε να επιβάλει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση απέκρουσε, δηλαδή περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, κατάργηση των επιδομάτων και του κοινωνικού κράτους.

Προανήγγειλε ότι «εμείς -και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα- θα έρθουμε τις επόμενες μέρες όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που “θα” κάνουμε, αλλά για να πούμε στον λαό ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις, όχι με αντάλλαγμα φρικαλέες μεταρρυθμίσεις αλλά έχοντας ήδη πετύχει και αξιοποιήσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού γιατί όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο».

Υποστήριξε επίσης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται να σαρώσει τα κοινωνικά επιδόματα αν εκλεγεί και αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη σχολίασε: «Του ξέφυγε σε μια ομιλία του του κ. Μητσοτάκη και είπε και την αλήθεια, ότι θέλει να καταργήσει και το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Και αναρωτιέται κανείς: μα γιατί τα λέει αυτά;»Η απάντηση είναι ότι τα λέει αυτά γιατί τα πιστεύει βαθιά.

Τα λέει αυτά γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί τι αξία έχει και τι σημαίνει για κάποιον που έχει ένα χαμηλό μισθό, το δώρο των Χριστουγέννων και ένα επίδομα που ο ίδιος το θεωρεί πενιχρό.

Τα λέει αυτά γιατί ως γόνος που έζησε και μεγάλωσε στα μεγάλα σαλόνια και που έμαθε να διαχειρίζεται τα εκατομμύρια των offshore των οικογενειακών του επιχειρήσεων, δεν ξέρει τι σημαίνει για κάποιον που έχει ένα χαμηλό εισόδημα, να παίρνει ένα επίδομα των 100 των 150 ευρώ το μήνα για να πληρώνει το νοίκι του, όπως τώρα 220 χιλιάδες νοικοκυριά παίρνουν αυτό το επίδομα για να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις να τα βγάλουν πέρα.Αυτό το εκατοστάρικο το θεωρεί ανώφελο και το χαρακτηρίζει πριμοδότηση της φτώχειας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα