Με την επισήμανση ότι η παραπομπή στον φυσικό δικαστή αποτελεί οδηγό για την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδέασε για τη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη νέα δικογραφία για τα Τέμπη που έφθασε στη Βουλή, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη.
Η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί επί της ουσίας όταν μελετηθεί το σύνολο της δικογραφίας – δηλαδή τι περιγράφεται, η βαρύτητα του αδικήματος – η οποία είναι ογκωδέστατη επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης και επανέλαβε ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη, ενώ ειδικά για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, μίλησε για ηρωισμούς από την πλευρά του, καθώς υπάρχει και για τον ίδιο παραγραφή.
Ερωτηθείς εάν θα ακολουθηθεί και τώρα το μοντέλο Χ. Τριαντόπουλου, απάντησε ότι αποτελεί «οδηγό» για την κυβέρνηση η παραπομπή στον φυσικό δικαστή, δηλαδή η κρίση από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, επανέλαβε ότι επί της ουσιας θα τοποθετηθεί μετά την μελέτη της δικογραφίας.
Αναλυτικά ό, τι ανέφερε επί του θέματος ο Παύλος Μαρινάκης:
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Μια γενική παρατήρηση και των τελευταίων ημερών και των τελευταίων εβδομάδων: Είδαμε, έτσι, πώς ξαφνικά σταμάτησε η κουβέντα από την αντιπολίτευση για τα ξυλόλια, τη συγκάλυψη και όλα αυτά τα οποία έχτιζαν με πάρα πολύ μεγάλη σπουδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους τελευταίους μήνες, με σκοπό να οργίσουν παραπάνω την κοινωνία, χτίζοντας πάνω σε ένα άνευ προηγουμένου τραγικό δυστύχημα, διάφορες θεωρίες συγκάλυψης. Και πώς ξαφνικά σταμάτησαν να αναπαράγουν αυτές τις θεωρίες. Εμείς το βλέπουμε θετικά, ότι έστω και με καθυστέρηση κάποιων μηνών, η αλήθεια βγήκε στο φως. Τώρα αυτό ως προς αυτό το σκέλος.
Ως προς το ερώτημά σας, συζητείται πολύ τις τελευταίες μέρες το «μοντέλο Τριαντόπουλου». Το λέω και σήμερα, το είπα και σε χθεσινή μου συνέντευξη, θεωρούμε ως κυβέρνηση και ως κυβερνητική πλειοψηφία, ότι αυτή η λογική που ακολουθήθηκε, μετά και από τη δική του έκφραση βούλησης του κ. Τριαντόπουλου, είναι οδηγός για αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις. Για να μην μιλάμε με πάρα πολλούς νομικούς όρους, για να καταλαβαίνει ο κόσμος που μας βλέπει, οι πολίτες. Γιατί πάρα πολύ απλά πρέπει να δίνουμε μια απάντηση στο γιατί ένας πολιτικός, ένας διατελέσας υπουργός ή υφυπουργός να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους πολίτες. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί πρέπει να υπάρχουν πολίτες «δύο ταχυτήτων» σε αυτή τη χώρα.
Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» είναι η παραπομπή στο φυσικό δικαστή, το «μοντέλο Τριαντόπουλου» είναι μια διαδικασία, μια κατάληξη βασικά, όπου κάποιος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι αθώος και εμείς πιστεύουμε στην αθωότητά του, θα κριθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Από, εν προκειμένω, πέντε ανώτατους δικαστές και δεν θα περάσει από το φίλτρο των κομμάτων που έχουν τους δικούς τους σκοπούς. Ακόμα και μια κατάθεση μάρτυρα, ακόμα και του Πρωθυπουργού που λέει η αντιπολίτευση, αν την κρίνει το δικαστικό συμβούλιο, είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει συζήτηση. Ενώ μια πρόταση κατάθεσης μάρτυρα, όπως λένε για τον Πρωθυπουργό ή για διάφορους υπουργούς, όταν τίθεται σε μια προανακριτική επιτροπή, είναι, το αν θα καταθέσει ή όχι, θέμα απόφασης των κομμάτων.
Τώρα, επί της ουσίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, πρέπει πρώτα να μελετηθεί η δικογραφία. Εδώ μάλιστα είναι μια ογκωδέστερη, κατά πολύ ογκωδέστερη δικογραφία απ’ την περίπτωση Τριαντόπουλου. Μιλάμε για το σύνολο απ’ ό,τι καταλαβαίνω της δικογραφίας που έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Και αφού μελετηθεί η δικογραφία, προφανώς και θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας. Κρατάμε, όμως, τη μεγάλη εικόνα, όσων έχουμε πει, ότι εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη διερεύνηση οποιασδήποτε πτυχής της υπόθεσης, εμπόδιο στη δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται ποτέ η κυβέρνηση αυτή, η κυβερνητική πλειοψηφία, να σταθεί εμπόδιο.
Υπομονή να μελετηθεί η δικογραφία, να δούμε αν και τί περιγράφει, τί ακριβώς δηλαδή αναφέρεται σχετικά με τα πρόσωπα για τα οποία φαίνεται ότι έχει αποσταλεί η δικογραφία».
Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία – Η ανακοίνωση στην Ολομέλεια και η πρόσβαση βουλευτών
Η δικογραφία για τους κυρίους Καραμανλή και Σπίρτζη είναι ακόμη σφραγισμένη κι ανοίγει αύριο Τετάρτη 30/4, μετά την ανακοίνωση στην Ολομέλεια, οπότε και αποκτούν πρόσβαση οι βουλευτές.
Αναζητείται τεχνικός τρόπος, ώστε να διευκολυνθούν οι βουλευτές να μελετήσουν τη δικογραφία, καθώς πρόκειται για χιλιάδες σελίδες υλικού, πολλαπλάσιο της Νοβάρτις που ήταν 9.000 σελίδες, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του ΕΡΤNews, Εμμανουέλα Αργείτη, δεν θέλουν να επαναληφθεί το φαινόμενο με ουρές όπως στην υπόθεση Νοβάρτις και προσανατολίζονται να τη διαβάζουν ηλεκτρονικά, από υπολογιστή, για να μπορούν να ενημερώνονται ταυτόχρονα περισσότεροι βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι χρειάζονται οι υπογραφές 30 βουλευτών προκειμένου να κατατεθεί αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, που αποτελεί το αρμόδιο όργανο για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Εμμανουέλα Αργείτη
Σχετικές ειδήσεις
Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για τους Καραμανλή και Σπίρτζη – Από την Τετάρτη δυνατότητα ανάγνωσής της από τους Βουλευτές