

Στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζουν και τα χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, το 2020 θα εκδοθούν τα χαρτονομίσματα με το νέο όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Τώρα τα χαρτονομίσματά τους γράφουν σκέτο «Μακεδονία».
Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας, Ανίτα Ανγκέλοφσκα Μπέζοσκα, κατά την παρουσίαση των μακρο-οικονομικών προβλέψεων, ανακοίνωσε ότι τα πρώτα χαρτονομίσματα με το νέο όνομα της χώρας θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2020.
«Τα χαρτονομίσματα έχουν έναν φυσικό κύκλο χρήσης, ο οποίος θα ληφθεί υπόψη κατά την έκδοση των νέων τραπεζογραμματίων, αλλά εξετάζουμε επίσης και την τρέχουσα ανάγκη για νέα χαρτονομίσματα», δήλωσε η Ανγκέλοφσκα Μπέζοσκα.
Σύμφωνα με τη Διοικητή, τα νέα χαρτονομίσματα θα είναι δίγλωσσα, εκτός από τη μακεδονοσλαυική θα περιλαμβάνουν και μια επιγραφή στην αλβανική γλώσσα, όμως δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες διαβουλεύσεις σχετικά με το νομικό και συνταγματικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει το θέμα.
Ένα από τα αλβανικό κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία, η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Ότι ο «νόμος σχετικά με τη χρήση των γλωσσών ή της αλβανικής γλώσσας, αναφέρει ότι τα τραπεζογραμμάτια και οι αστυνομικές στολές θα είναι στην αλβανική γλώσσα, όταν ο αλβανικός πληθυσμός είναι πάνω από το 20% σε όλη την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας».
Οι Αλβανοί αντιδρούν διότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται και τόσο πρόθυμη να εκδώσει δίγλωσσα χαρτονομίσματα.
Υπενθυμίζουμε ότι τρίγλωσσες ήταν οι κυπριακές λίρες. Στη μία όψη τους ήταν στα ελληνικά και στα τουρκικά, και στην άλλη στα αγγλικά.
Σχετικά Νέα
Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (22/4).
ΟΗΕ: Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινάει στρατηγική αξιολόγηση της UNRWA
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (22/4) τον διορισμό του κ. Iαν.
Φιντέλ Κάστρο: «Τι ακριβώς έχει λύσει ο καπιταλισμός;»
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ιστορικός κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας, ήταν γνωστός για τις μακροσκελείς.
Ο πάπας Φραγκίσκος αφήνει μια Καθολική Εκκλησία «χωρίς περιορισμούς» αλλά και και διχασμένη – Τα επόμενα βήματα του Βατικανού
Ένας θεσμός όπως η Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει ηλικία άνω των 2.000 ετών.