Στη Σιβηρία ανακαλύφθηκε το παλαιότερο φρούριο του κόσμου

Ηλικίας 8.000 ετών είναι φρούριο το οποίο αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας και θεωρούν ότι πρόκειται για το παλαιότερο στον κόσμο. Ο λόγος για το φρούριο «Amnya I και ΙΙ», ένα εύρημα που «αναδιαμορφώνει την κατανόησή μας για τις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες», όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Η ονομασία προκύπτει από την περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκε το φρούριο, πρόκειται για την αμμώδη περιοχή δίπλα στον ποταμό Amnya, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τοποθεσία επιλέχθηκε από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψαρεύουν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι η τοποθεσία είχε καεί πολλές φορές, ενώ παράλληλα εντόπισαν αιχμές από βέλη τα οποία υποδεικνύουν περιστατικά βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν περίπου 45 κεραμικά αγγεία με μυτερές και επίπεδες μορφές, ξύλινοι φράχτες που υποδεικνύουν μια οχυρωμένη εσωτερική περιοχή κατά την ανασκαφή της τοποθεσίας -από το 1987 έως το 2000- η οποία προσδιορίζεται ως Amnya I, ενώ έξω από το οχυρό ανακαλύφθηκαν 10 καλύβες, γεγονός το οποίο πιθανόν να δείχνει μια ιεραρχική δομή στην περιοχή που προσδιορίζεται ως Amnya II.

Πηγή φωτ.:

Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όπως τα κεντρικά υπερυψωμένα τζάκια έδειξαν ότι οι κατασκευές ήταν κατοικίες μακράς διάρκειας, σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι μόνιμοι οικισμοί και αμυντικές κατασκευές εμφανίστηκαν μόνο σε αγροτικές κοινωνίες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το οχυρό Amnya χτίστηκε «πολλούς αιώνες πριν παρόμοιοι περίβολοι εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι αν και αρχαίες ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών κατασκεύαζαν άμυνες σε όλο τον κόσμο, «η πολύ πρώιμη έναρξη του συγκεκριμένου φαινομένου στην ενδοχώρα της δυτικής Σιβηρίας είναι απαράμιλλο».

Το παλαιότερο γνωστό φρούριο

Όπως οι ερευνητές διευκρίνισαν, «μέσα από λεπτομερείς αρχαιολογικές εξετάσεις στο Amnya, συλλέξαμε δείγματα για χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα, επιβεβαιώνοντας την προϊστορική ηλικία της τοποθεσίας και καθιερώνοντάς την ως το παλαιότερο γνωστό φρούριο στον κόσμο. Οι κάτοικοι της Δυτικής Σιβηρίας ακολούθησαν έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής βασισμένο στους άφθονους πόρους του περιβάλλοντος της τάιγκα».

» Αυτό το εύρημα αναδιαμορφώνει την κατανόησή μας για τις πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες, αμφισβητώντας την ιδέα ότι μόνο με την έλευση της γεωργίας οι άνθρωποι θα είχαν αρχίσει να χτίζουν μόνιμους οικισμούς με μνημειακή αρχιτεκτονική και θα είχαν αναπτύξει περίπλοκες κοινωνικές δομές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα