

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε σήμερα το απόγευμα στη Σαουδική Αραβία, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση.
Ο Ερντογάν έφτασε στην Τζέντα, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας από το 2017. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η δημόσια σαουδαραβική τηλεόραση Al-Ekhbariya μετέδωσε πλάνα από την άφιξή του σε ένα επιχειρηματικό τουρκο-σαουδαραβικό φόρουμ.
Ο Ερντογάν προσέγγισε πρόσφατα τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, δύο χώρες με τις οποίες διατηρούσε εδώ και χρόνια τεταμένες σχέσεις.
«Κάναμε μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις μας με τις χώρες του Κόλπου», είπε πριν από την αναχώρησή του για την Τζέντα.
«Ο όγκος των διμερών συναλλαγών μας με τις χώρες του Κόλπου, από 1,6 δισ. δολάρια έφτασε περίπου τα 22 δισ. δολάρια την τελευταία 20ετία», είπε, κάνοντας λόγο για «αδελφικούς, ιστορικούς δεσμούς» με τις χώρες αυτές. Σε αυτήν την περιοδεία «θα αναζητήσουμε τρόπους για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αυτόν τον αριθμό», υποσχέθηκε.
Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία, μετά την επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με το Ριάντ, έπειτα από μια περίοδο «πάγου» στις διπλωματικές σχέσεις τους, με αποκορύφωμα τη δολοφονία, τον Οκτώβριο του 2018, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Την εποχή εκείνη ο Ερντογάν κατηγόρησε Σαουδάραβες αξιωματούχους και ειδικοί του ΟΗΕ και της CIA επέρριψαν την ευθύνη στον ίδιο τον πρίγκιπα διάδοχο. Το Ριάντ διαψεύδει ωστόσο ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Ιούνιο του 2022. Στην επίσκεψη του Ερντογάν στην Τζέντα αναμένεται ότι θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως ανέφερε ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Σχετικά Νέα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έληξε η πασχαλινή εκεχειρία 30 ωρών – «Όχι» του Κρεμλίνου στην παράτασή της, παρά τις πιέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/4), η πασχαλινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διάρκειας.
Οι Χούθι της Υεμένης μιλούν για 12 νεκρούς σε βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Σανάα που αποδίδουν στις ΗΠΑ
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί που απέδωσαν στις ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Σανάα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη.
Λίβανος: Ο μαρωνίτης πατριάρχης Μπεσάρα Ράχι έσπασε το ισχίο του κατά τη διάρκεια της λειτουργίας
Ο επικεφαλής της μαρωνίτικης εκκλησίας του Λιβάνου πατριάρχης Μπεσάρα Ράχι, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Να μην μετατρέψει το Ελ Σαλβαδόρ σε «τεράστια διεθνή φυλακή» καλεί τον πρόεδρο Μπουκέλε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε να μην.