Στη Ρωσία ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας για «στρατηγικές» συνομιλίες

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γιάνγκ Γιετσί θα επισκεφθεί τη Ρωσία για τη 16η διαβούλευση στρατηγικής και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών από τη Δευτέρα, ανέφερε την Κυριακή το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε μια εποχή που οι σχέσεις με την Δύση είναι εξαιρετικά τεταμένες.

Το Πεκίνο και η Μόσχα προσπαθούν να ενισχύσουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να λέει τον Μάρτιο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν οι «καλύτερες στην ιστορία».

Ο Λαβρόφ κατά την τελευταία επίσκεψη του είχε δηλώσει ότι η Μόσχα και το Πεκίνο πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα διατραπεζικών πληρωμών και να μην εξαρτώνται από το δολάριο, για να μειώσουν έτσι τους κινδύνους από την επιβολή κυρώσεων.

«Πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τα διεθνή συστήματα πληρωμών που ελέγχονται από την Δύση» είχε πει ο Λάβροφ στην συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους κυρώσεων ενισχύοντας την τεχνολογική μας ανεξαρτησία, μεταβαίνοντας σε πληρωμές στα εθνικά μας νομίσματα και στα παγκόσμια νομίσματα που χρησιμεύουν ως εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου».

Προ ημερών, ο Ρώσος πρόεδρός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ομολογός του Σι Τζίνπινγκ εγκαινίασαν κατά την διάρκεια τελετής που έγινε μέσω βιντεοδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής της κινεζικής China National Nuclear Corporation, CNNC και της ρωσικής Rosatom, τα έργα κατασκευής των εγκαταστάσεων του όγδοου και ένατου αντιδραστήρα στο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Τανβάν και των εγκαταστάσεων του τρίτου και τέταρτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Σιουντάπου» στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εν μέσω μιας εκ των χειρότερων περιόδων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες, συνέκρινε πρόσφατα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας αμφότερους θιασώτες του αυταρχισμού.

Ο Γιανγκ, διευθυντής της κεντρικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος συμμετέχει στο 25μελές Πολιτικό Γραφείο, θα επισκεφθεί επίσης τη Σλοβενία και την Κροατία, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Λάο Λιτζιάν.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα