Στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ν. Ζηλανδίας

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (Reserve Bank of New Zealand) αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης στο 4,25%, στα επίπεδα δηλαδή τα οποία ανέμεναν και οι αναλυτές.

Το επιτόκιο βρίσκεται έτσι στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2009, με το μέγεθος της αύξησης να είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Τράπεζας, καθώς οι Νεοζηλανδοί κεντρικοί τραπεζίτες επιχειρούν να χαλιναγωγήσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Επρόκειτο για την 9η συναπτή αύξηση, που αθροιστικά σημαίνει αύξηση 400 μονάδων βάσης από τον Οκτώβριο του 2021, στην πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη της RBNZ από το 1999.

Το Δ.Σ. χαρακτήρισε τον δομικό πληθωρισμό τιμών καταναλωτή υπερβολικά υψηλό και την απασχόληση σε εξαιρετικά βιώσιμα επίπεδα, ενώ σημείωσαν ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αυξηθεί.

Η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική προδιέγραψε και νέες αυξήσεις, με το βασικό επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 5,5% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Όσον αφορά την οικονομία της χώρας της Ωκεανίας, οι κεντρικοί της τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα εισέλθει σε κύκλο συρρίκνωσης στο β’ τρίμηνο του 2023 και θα παραμείνει σε υφεσιακή τάση έως το α’ τρίμηνο του 2024.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης έδειξαν ότι οι επιτελείς της RBNZ εξέτασαν ακόμη και την πιθανότητα μιας αύξησης κατά 100 μονάδες βάσης (δηλ. κατά 1%).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα