Στη φυλακή λόγω φρονημάτων, πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας

Μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και εγγονή του ιδρυτή μονάρχη της χώρας αποκάλυψε ότι κρατείται στη φυλακή και ζήτησε από τον ουσιαστικό ηγέτη της χώρας και ξάδερφό της, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να την απελευθερώσει και να της παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.

Η πριγκίπισσα Μπάσμα μπιντ Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ένθερμη υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίζεται ότι κρατείται, χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο Ριάντ με μια από τις κόρες της. Λέει ότι δεν έχει λάβει εξηγήσεις για τις συλλήψεις τους, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της προς το βασιλικό δικαστήριο και τον θείο της βασιλιά Σαλμάν.

Η πριγκίπισσα, η τελευταία από τα 108 παιδιά του βασιλιά Σαούντ, απηύθυνε έκκληση μέσω Twitter, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σε σημείο που πλέον χαρακτηρίζεται «πολύ κρίσιμη». Είπε ότι κρατείται στη φυλακή του Χαχίρ χωρίς να έχει κάνει κάτι κακό.

Η είδηση της κράτησής της εξέπληξε δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας που δήλωσαν ότι δεν είχαν ακούσει νέα της για σχεδόν ένα χρόνο και θεωρούσαν ότι ανάρρωνε μετά από μια περίοδο ασθένειας. Άλλα μέλη της μεγάλης οικογένειας πίστευαν ότι ήταν υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.

Απ΄ότι φαίνεται, η πριγκίπισσα Μπάσμα και η κόρη της συνελήφθησαν, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από τη Σαουδική Αραβία για την Ελβετία τον Μάρτιο του 2019, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται επειγόντως ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, το ιδιωτικό τζετ της δεν επετράπη να αναχωρήσει.

Οι συγγενείς της έκτοτε είχαν φευγαλέες συνομιλίες με την 52χρονη, με έναν εξ αυτών να υποστηρίζει χθες, ότι η πριγκίπισσα είχε φυλακιστεί και φάνηκε να μιλάει υπό πίεση. Η Μπάσμα ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων στο βασίλειο και προάσπιζε τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει, στη διάρκεια της σύντομης καριέρας που έκανε στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και για αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, ως επαγγελματίας.

Είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να αλλάξει το πολίτευμά της και να γίνει συνταγματική μοναρχία, μια αλλαγή που θα διαχώριζε τη θέση του μονάρχη από την εκτελεστική εξουσία της χώρας και θα αποτελούσε θεμελιώδη αλλαγή στην τωρινή πολιτική της κατάσταση, ως απόλυτης μοναρχίας.

Η πριγκίπισσα επέστρεψε στο βασίλειο στα τέλη του 2015, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο υποστηρικτή της βασιλικής οικογένειας από τη μία πλευρά, κάνοντας από την άλλη κριτική εκ των έσω. Στον πόλεμο της Υεμένης ήταν αντίθετη με την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας και προέτρεπε για εκτεταμένες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Η οργάνωση Human Rights Watch (HRW) δήλωσε ότι η σύλληψη καταδεικνύει την πρακτική του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να φιμώνει τους αντιφρονούντες, αφότου μεθοδικά κατάφερε να πάρει στα χέρια του την εξουσία, πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν εξεδιώχθη ο θείος του Μοχάμεντ μπιν Ναΐφ, ανοίγοντας του το δρόμο για τον θρόνο.

Υπό κράτηση όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Στις αρχές Μαρτίου, ο Μπιν Ναΐφ και ο τελευταίος αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, Αχμέντ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ συνελήφθησαν στα σπίτια τους και κατηγορήθηκαν για συνωμοσία εναντίον του πρίγκιπα. Ήταν τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν είχαν συλληφθεί ακόμη, σε μια σειρά εκκαθαρίσεων τα τελευταία δύο χρόνια, που περιελάμβαναν ηγέτες επιχειρήσεων, ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους και μέλη του θρησκευτικής ιεραρχίας. Και οι δύο άνδρες παραμένουν υπό κράτηση. Ο Guardian αποκάλυψε τότε ότι και οι δύο άντρες είχαν κατηγορηθεί ότι συζήτησαν χρησιμοποιώντας ένα νεοσυσταθέν σώμα – το συμβούλιο της πίστης – για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να ανακηρυχτεί βασιλιάς, εάν πεθάνει ο πατέρας του.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν φόβο σε ανώτερους κοινωνικούς κύκλους, αλλά και σε μεγάλα τμήματα του λαού. Οι συμπαθούντες τον πρίγκιπα, λένε ότι αντισταθμίζουν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δίνουν στις γυναίκες έναν ευρύτερο ρόλο στην κοινωνία και περισσότερη δύναμη να διαμορφώσουν τις τύχες τους, ακυρώνοντας δεκαετίες ενός άκαμπτου θεοκρατικού συστήματος.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει ζητήσει απόλυτη πίστη από τα μέλη της οικογένειάς του και έχει κατηγορηθεί ότι διέταξε τη δολοφονία του διακεκριμένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018 – μια φρικτή δολοφονία που έπληξε τις σχέσεις του με πρώην συμμάχους. Ο πατέρας του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο 84χρονος μονάρχης Σαλμάν, του έδωσε απεριόριστες εξουσίες για να αναμορφώσει το βασίλειο σε μια νέα οικονομική και κοινωνική βάση που θα μπορούσε να το απομακρύνει από την εξάρτηση του πετρελαίου, να προσελκύσει επενδυτές και να φέρει τη χώρα πιο κοντά πολιτισμικά με γείτονες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα