

Να κρατήσει τη ζώνη των 940 μονάδων παλεύει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο “συμμετέχει” στο παγκόσμιο sell off που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, με τους πωλητές μάλιστα να προχωρούν σε γενικευμένη μείωση του επενδυτικού κινδύνου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,30% στις 939,03 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 79 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.294,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,26% στις 713,83 μονάδες.
Οι εξελίξεις στα ουκρανικά σύνορα είναι ο μεγάλος καταλύτης των ισχυρών πιέσεων που δέχονται οι αγορές παγκοσμίως σήμερα, με το ΧΑ να μην μπορεί να κάνει τη διαφορά. Άλλωστε, μπορεί το ΧΑ να έχει εμφανίσει σημαντικές αντοχές από την έναρξη του έτους, σε όλες τις διεθνείς αναταράξεις, αλλά όταν αυτές λαμβάνουν τέτοιες διαστάσεις, οι “επιλογές” των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων είναι πολύ περιορισμένες.
Σε αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις άλλωστε υποκύπτουν και μεγάλες αγορές παγκοσμίως, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, ενώ και τα παράγωγα στη Wall Street δείχνουν ότι ακολουθούν την ίδια τροχιά. Η αμερικανική αγορά δείχνει πως θα συνεχίσει σε αρνητικό κλίμα, όπως έκλεισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου σημείωσε βαριές απώλειες με τον Dow να χάνει 500 μονάδες, τον S&P να αγγίζει το -2% και τον Nasdaq να διολισθαίνει κατά 2,8%.
Και όλα αυτά την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, τον πληθωρισμό να καλπάζει και την πανδημία να αφήνει ακόμη το αποτύπωμά της στις οικονομίας. Μάλιστα, δεν προκάλεσε έκπληξη και η τελευταία σύσταση της JP Morgan να αποσύρει, προσωρινά τουλάχιστον, τις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα κάνει stop-out τις long θέσεις που είχε στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών καθώς, όπως τονίζει, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν ένα αρκετά απότομο sell-off την προηγουμένη εβδομάδα και ειδικά τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Αυτή η κίνηση, επισημαίνει, δύσκολα δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη και την προσφορά και πιθανότατα να οφείλεται στο ότι ορισμένες εκτιμήσεις ροών έγιναν υπερβολικές λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 6,08%, με τις Alpha Bank, Coca Cola, Jumbo και Aegean, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Εθνική, ΕΛληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ.
Άνω του -2% είναι η πτώση σε Αδμηε, Quest, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ άνω του -1% σε ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Σαράντης, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Ο Ελλάκτωρ μόνο κερδίζει 1,53% στον FTSE 25.
ΠΗΓΗ:Capital.gr
Σχετικά Νέα
Γ.Στάσσης (ΔΕΗ): Η παροχή ενέργειας στο mega data center, δεν θα επιβαρύνει το σύστημα
Τη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ για την υποστήριξη της ψηφιακής και ενεργειακής ενδυνάμωσης της.
H Intracom Defence με σημαντική συμμετοχή στην DEFEA 2025
Σημαντική η συμμετοχή της INTRACOM DEFENSE (IDE) στη διεθνή έκθεση για την Άμυνα &.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια διόρθωση μετά το ράλι – Προσδοκίες από MSCI, κέρδη και διεθνές κλίμα
Μετά από ένα εντυπωσιακό τριήμερο ανοδικών συνεδριάσεων, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κάνει παύση για.
Telefonica: Ζημίες 1,3 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο
Καθαρές ζημίες ύψους 1,3 δισ. ευρώ (1,45 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.