Στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον οι αγορές – Θα συνεχιστεί η «βουτιά»;

Στη δίνη της μετάλλαξης Όμικρον έχουν εγκλωβιστεί οι διεθνείς αγορές, καθώς και το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Οι «επενδυτές», έως ότου αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα για τα χαρακτηριστικά και τις πραγματικές «δυνατότητες» της νέας μετάλλαξης, προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις και επιστρέφουν σε ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα ομόλογα και ο χρυσός.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα είναι σε κατάσταση συναγερμού. Ο πανικός, παρά το sell of της περασμένης Παρασκευής (26/11) και το δεύτερο ισχυρό γύρο «βουτιάς» των διεθνών αγορών που σημειώθηκε την Τρίτη (30/11), δεν έχει ακόμη εδραιωθεί. Τα σημάδια, ωστόσο, είναι ανησυχητικά και κυρίως αυτό που επιτείνει τον προβληματισμό, είναι το γεγονός πως οι επενδυτές, τη δεδομένη στιγμή, βρίσκονται στο σκοτάδι για τη μετάλλαξη Όμικρον και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Αρκούν κάποιες φήμες, διαρροές ή δηλώσεις ειδικών, ότι η νέα μετάλλαξη είναι ιδιαιτέρως ισχυρή, φονική και ίσως υπερνικά τα εμβόλια, για να χτυπήσουν «κόκκινο» οι δείκτες των διεθνών Χρηματιστηρίων και οι επενδυτές να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις. Οι έντονες διακυμάνσεις με κυρίως αρνητικό πρόσημο, αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων το επόμενο διάστημα, μηδενός εξαιρουμένου και του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα πόσο θα διαρκέσει ο κύκλος αβεβαιότητας στις αγορές και αν το πλήγμα που θα υποστούν θα είναι τόσο ισχυρό, που θα καταστήσει δύσκολη και αργή την ανάκαμψή τους. Η επιστημονική κοινότητα δηλώνει ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον κάποιες εβδομάδες, έως ότου καταφέρει να «αποκρυπτογραφήσει» τη νέα μετάλλαξη και δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις ιδιότητές της. Αυτό είναι το ευνοϊκό σενάριο το οποίο συνδυάζεται με τη μη εξάπλωση της μετάλλαξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Διότι σε αντίθετη περίπτωση, όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, θα προκληθεί πανικός που θα μεταφερθεί και στις αγορές. Σε μια τέτοια υπόθεση εργασίας, το πλήγμα που θα υποστούν οι αγορές θα είναι πολύ ισχυρό, καθιστώντας δυσχερή την επιστροφή τους στην κανονικότητα.

Η ανησυχία, η αγωνία και ο προβληματισμός ετούτες τις στιγμές, δεν είναι φυσικά «προνόμιο» μόνο των αγορών, αλλά και των παγκόσμιων οικονομιών, που επίσης επιχειρούν να ανακάμψουν. Στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, ο προβληματισμός είναι εντονότερος, καθώς παραμένουν άλυτα τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πληθωρισμού, τα οποία έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες δυσχέρειες στα κράτη μέλη της Ε.Ε και τους πολίτες τους. Μια συνεχιζόμενη κρίση στις αγορές είναι πιθανόν να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και να εντείνει την ανησυχία. Χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και δείχνουν έτοιμες, από πλευράς βασικών μεγεθών οικονομίας, να επανακάμψουν, δεν επιθυμούν πισωγυρίσματα και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Και όταν ομιλούμε για πισωγυρίσματα, αναφερόμαστε κυρίως στην υγειονομική κρίση, η οποία εφόσον επιδεινωθεί, δύναται να τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό και οικονομικό σχεδιασμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα