Στη δημοσιότητα οι διάλογοι της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Διαλόγους μέσα από τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που κατέληξε σε αδιέξοδο και την έντονη σύγκρουση μεταξύ Ισπανίας – Ιταλίας από τη μία πλευρά και Γερμανίας – Ολλανδίας από την άλλη, μεταφέρει η ισπανικη εφημερίδα El Pais. «Το ευρωομόλογα δεν θα έρθουν ποτέ» υποστήριξε η Μέρκελ, που φέρεται μάλιστα να αρνήθηκε την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ να ετοιμάσουν μία πρόταση τα όργανα των 5 θεσμών της Ε.Ε., με το επιχείρημα ότι η ίδια «δεν μπορεί να υποθέσει» τι θα προτείνουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας, που επικαλείται πλήθος πηγών γύρω από διαφορετικές αντιπροσωπείες στη Σύνοδο, η εξάωρη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε κατέληξε σε σύγκρουση με πρωταγωνιστές την Ιταλία με την Ισπανία στο ένα στρατόπεδο και τη Γερμανία με την Ολλανδία στο απέναντι. Πηγές της El Pais μάλιστα από άλλες αντιπροσωπείες σχολιάζουν ότι «ήταν σαν ένας αγώνας ποδοσφαίρου, που όταν μιλούσε ένας εκπρόσωπος έμοιαζε σαν να έχει πετύχει γκολ η ομάδα». Η κουβέντα ξεκίνησε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μεταφέρουν τους υπολογισμούς τους για την ύφεση και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία. Μετά από δύο ώρες ήρεμης κουβέντας, η σύγκορυση ξεκίνησε με το «όχι» Ισπανίας και Ιταλίας στο σχέδιο για κοινό ανακοινωθέν.

Οι δύο χώρες της Μεσογείου ζήτησαν επιτακτικά τη λήψη άμεσων μέτρων, αλλά και, κυρίως η Ισπανία, τα ευρωομόλογα. Την πρόταση αυτή στηρίζουν αυτήν τη στιγμή 7 ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Ολλανδία πρωταγωνιστούν στον άξονα της λιτότητας,. Ζητούν την προληπτική γραμμή στήριξης, με δάνειο από τον ESM και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η Μέρκελ μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, προτιμούσε να αναβάλλει τις αποφάσεις και να παραπέμψει το ζήτημα στο Eurogroup με τον ΄Σαντσεθ να εκφράζει έντονη διαφωνία:

«Αυτό είναι σαφώς ανεπαρκές. Δεν μπορώ να πάω στους πολίτες μου με αυτό τώρα. Χρειάζομαι σαφή γλώσσα , επέμεινε ο Sánchez αναφερόμενος στην ασαφή γλώσσα της πρότασης για κοινό ανακοινωθέν.

-Πέδρο, είσαι λάθος. Λες ότι η παράγραφος δεν είναι τίποτα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται πάνω σε αυτό, πρέπει να τους αφήσετε “, πρότεινε η καγκελάριος, σκοπεύοντας να αφήσει το θέμα στο Eurogroup.

-Angela, ακούω, αλλά είναι σαφώς ανεπαρκές.” Αν δεν δώσουμε σαφή εντολή, γνωρίζουμε ήδη τι θα συμβεί. Δεν καταλαβαίνετε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε;

-Πέδρο, πώς μπορείς να πεις ότι δεν την καταλαβαίνω;, απάντησε ενοχλημένη η Μέρκελ.

-Χρειάζομαι να καταλάβετε το επείγον της στιγμής.

-Πέδρο, είμαστε ήδη στα όρια. Έχουμε ήδη αναλάβει πολλές δεσμεύσεις.

-Έχω επίσης αναλάβει πολλές δεσμεύσεις σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Νωρίτερα η σύγκρουση διαδραματίστηκε μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας, σχετικά με την αναφορά του προσχεδίου για την στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Για την Ιταλία, μια τέτοια αναφορά θα σημαίνει σενάριο μνημονίου.

-«Αυτό είναι απαράδεκτο» είπε ο Κόντε

-«Εάν η Ιταλία διαγράψει την παράγραφο με τον ESM ως πιθανή λύση, εμείς θα διαγράψουμε όλα τα υπόλοιπα» απάντησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε Ρούτε, εμφανώς ενοχλημένος.

Η Μέρκελ στη συνέχεια είπε στον Κόντε ότι ο ESM «είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και θα βοηθήσει», προσθέτοντας: «Μην είναι τόσο επικριτικός. Εάν αυτό που περιμένεις είναι κορονο-ομόλογα, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Το Κοινοβούλιο μου δεν πρόκειται να το δεχθεί»

Όσον αφορά την στάση του Εμάνουελ Μακρόν, η εφημερίδα αναφέρει ότι υποστήριξε την Ιταλία και την Ισπανία αλλά «κράτησε διακριτικό ρόλο». Τέλος εντύπωση προκαλεί μία ακόμα διαμάχη που αναφέρεται στο ρεπορτάζ μεταξύ Σάντσεθ και Μέρκελ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρότεινε να ετοιμαστεί μία πρόταση από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ΕΚΤ και Eurogroup) και να κατατεθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η Μέρκελ αρνήθηκε, προκαλώντας την ερώτηση του Σάντσεθ: «Γιατί Άνγκελα, πώς είναι δυνατόν να μην εμπιστεύεσαι μια πρόταση που θα ετοιμάσουν οι δικοί μας θεσμοί»

«Γιατί θα προτείνουν πράγματα που δεν μπορώ να υποθέσω», απάντησε η Μερκελ, ανησυχώντας για μία πρόταση που θα περιλαμβάνει το ευρωομόλογο. Η αντιπαράθεση κατέληξε σε συμβιβασμό, με τους Σασόλι και Σεντένο να βγαίνουν από τη λίστα, μετά από αίτημα της Μέρκελ και τον Σάντσεθ να καταφέρνει να συμπεριληφθεί η Λαγκαρντ. «Μη δημιουργείτε λάθος προσδοκίες» τόνισε η καγκελάριος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα