

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως ενέκρινε την οικειοθελή αποχώρηση από το Καζακστάν των μη απολύτως απαραίτητων μελών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης και των συγγενών τους που εργάζονται στο γενικό προξενείο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν, όπου παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τις αρχές.
«Οι πολίτες των ΗΠΑ στο Καζακστάν πρέπει να είναι ενήμεροι ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ενδέχεται να πλήξουν πολύ σοβαρά τη δυνατότητα της αμερικανικής πρεσβείας να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε αμερικανούς πολίτες που αποχωρούν» από τη χώρα, όπως σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εντωμεταξύ οι αρχές του Καζακστάν συνέλαβαν τον Καρίμ Μασίμοφ, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή εθνικής ασφάλειας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας φαινόταν χθες, Παρασκευή, ότι είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, έπειτα από μέρες ταραχών, ενώ νωρίτερα ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε ανακοινώσει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των ταραχοποιών.
Περισσότερες από 3.800 συλλήψεις διαδηλωτών
Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν συνέλαβαν 3.811 άτομα σε σχέση με τις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 26 συμμετέχοντες στα επεισόδια σκοτώθηκαν κι άλλοι 26 τραυματίστηκαν.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Καζακστάν ανέφερε πως 10 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24. Ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν από πυρά, σημείωσε.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επίσης 33 επιθέσεις εναντίον δυνάμεων της Πυροσβεστικής και 30 οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές. «Ταραξίες επιτέθηκαν με πέτρες και πυροβόλησαν πυροσβέστες (…) οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να σβήσουν 75 εστίες φωτιάς και να σώσουν 143 ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Γαλλία: Οδηγός ταξί κατηγορείται ότι έκλεψε χρήματα και τις αποσκευές του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών
Ένας οδηγός ταξί θα δικαστεί τον Νοέμβριο στη Γαλλία με την κατηγορία ότι έκλεψε.
Δεν θα πάει ο Πούτιν στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη
Χωρίς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν θα πάει διπλωματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία
Tο πράσινο φως έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην.
Ο Πούτιν ενέκρινε τη σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες με την Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ενέκρινε τη συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες με.