Σταθόπουλος BC Partners: Τα «κλειδιά» προσέγγισης επενδυτών στην Ελλάδα

Την πρόθεσή του να επενδύσει και σε άλλες εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και σημαντικές προοπτικές στην Ελλάδα εξέφρασε o Νίκος Σταθόπουλος, managing director, της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρίας (private equity fund) BC Partners.
Ήδη η BC Partners έχει εξαγοράσει το 80% της Pharmathen το 2015 από την οικογένεια Κάτσου και ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής, που χτες στις Σάπες Κομοτηνής εγκαινίασε τη μοναδική στην Ελλάδα και από τις λίγες σε όλο τον κόσμο, πλήρως καθετοποιημένη μονάδα που κατασκευάζει ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας της εταιρείας πάνω σε αυτό τον τομέα. Βέβαια ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση του Reporter.gr κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για σχέδια «εμπλουτισμού» του μετοχολογίου της Pharmathen με δεδομένη την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας και το σχεδιαζόμενο διπλασιασμό του τζίρου της σε 5 – 10 χρόνια,

Ωστόσο ο κ. Σταθόπουλος που ήδη από τη δύσκολη πολιτικά περίοδο του 2015 ξεκίνησε την παρουσία της BC Partners στην Pharmathen έδωσε και το στίγμα για το πώς η χώρα θα προσελκύσει επενδυτές.

«Εμπιστοσύνη χρειάζεται ο επενδυτής. Δε θα υπάρξει διαφορετικά. Το περιβάλλον είναι αυτό που βοηθά στο να βάλει ο επενδυτής χρήματα. Κινητήριος, βέβαια, δύναμη είναι η εταιρία. Βέβαια δεν μπορεί να την απομονώσεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Απαραίτητο, λοιπόν, συστατικό για τις επενδύσεις είναι η ανάπτυξη και θέλουμε ένα σταθερό πλαίσιο. Θέλει ο επενδυτής να ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και να είναι σταθερό το όλο πλαίσιο» τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της εκδήλωσης εγκαινίων. Παράλληλα είπε ότι το κλίμα φαίνεται να είναι θετικό, αλλά μένει να φανεί το επόμενο διάστημα εάν τα λόγια γίνουν πράξη για βελτίωση του συνολικού περιβάλλοντος

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, ειδικά εάν υπάρξει μια τάση ανόδου της οικονομίας. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο μια Pharmathen. Υπάρχουν αντίστοιχα πολύ καλές εταιρίες και σε άλλους κλάδους» τόνισε και συμπλήρωσε ότι βασικό κίνητρο επένδυσης στην Pharmathen ήταν ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρίας. Σημείωσε, δε, ότι ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τεχνολογία, πχ λογισμικό και είναι εξαγώγιμο έχει ενδιαφέρον. «Η δυναμική της χώρας είναι μεγάλη. Είμαι έτοιμος να βάλω χρήμα στη χώρα» τόνισε, ωστόσο υπογράμμισε ότι η εάν παγιωθούν αναπτυξιακοί ρυθμοί στη χώρα τότε γίνεται πιο εύκολη και η προσέλκυση επενδυτών. «Υπάρχουν συσχετίσεις της ελκυστικότητας της κάθε επένδυσης με την ανάπτυξη. Η αγορά είναι μικρή και για να έλθει κάποιος πρέπει να έχει ανάπτυξη συνολικά η οικονομία. Θα υπάρχουν μεγάλες κινητικότητες, εάν συνεχιστεί η μεγέθυνση της οικονομίας. Πρέπει ο επενδυτής να ξέρει ότι κάνει το σωστό και να βλέπει πιο μακριά. Επίσης, να έχει εμπιστοσύνη στην εταιρία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταθόπουλος, μάλιστα, έδωσε και το πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθεί η χώρα για να πετύχει την πολυπόθητη προσέγγιση των επενδύσεων. «Οι άνθρωποι δε θα επενδύσουν γιατί είμαστε φτηνοί. Το φτηνό είναι σχετικό. Αύριο μπορεί να είναι πάμφθηνο» είπε με νόημα.

 

Σχετικά Νέα