Σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε εντός ενός στενού εύρους διακύμανσης, συντηρώντας την πλάγια κίνηση της αναμονής πάνω στον άξονα των 710 -720 μονάδων, επιτρέποντας και πάλι τη διόρθωση μερίδας των τίτλων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες μόλις 0,01% στις 713,66 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 708,63 μονάδων (-0,71%) και 716,26 μον. (+0,35%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 22,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,79 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,41%, στις 1.867,95 μονάδες, ενώ στο -0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.126,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 540,18 μονάδες.

Μόλις 7 μονάδες ήταν η σημερινή διακύμανση του γενικού δείκτη, με την αγορά να επιβεβαιώνει τους εγχώριους αναλυτές για τις σταθεροποιητικές τάσεις της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου και του πρώτου τριμήνου του έτους. Ενός τριμήνου που έδωσε πολύ καλά κέρδη σε αυτούς που παρέμειναν “πιστοί”, ακόμη και όταν τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου οι τραπεζικές μετοχές “συναγωνίζονταν” στα ιστορικά τους χαμηλά.

Το ράλι του Φεβρουαρίου και η συντήρηση του Μαρτίου τροφοδότησε η κινητικότητα που είδε η αγορά στο μέτωπο της διαχείρισης των “κόκκινων δανείων” και του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας. Αλλά η δυστοκία που διαδέχτηκε αυτή την κινητικότητα φρέναρε την αγορά, η οποία όμως επέλεξε να παραμείνει στα υψηλά επτά μηνών και λίγο πάνω από τις 700 μονάδες.

Αυτό είναι το επίπεδο που έχει υπάρξει μια ανακωχή μεταξύ short, οι οποίοι συνεχίζουν την αύξηση των θέσεων τους, και long, προς στιγμήν, όπως παρατηρούν οι εγχώριοι αναλυτές, που θεωρούν ότι σύντομα αυτή η “ανακωχή” θα λήξει. Γι’ αυτό θα πρέπει σύντομα να “τρέξουν” οι εξελίξεις που θα δώσουν νέα καύσιμα στην αγορά προκειμένου να κινηθεί υψηλότερα.

Παράλληλα, την ανοδική ορμή ανέκοψε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η δόση” των 970 εκατ. ευρώ, με τη σχετική απόφαση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου να είναι ακόμη αβέβαιη. Αν και η έγκριση της δόσης είναι ήσσονος σημασίας, η αγορά παίρνει το μήνυμα της χαλάρωσης των προσπαθειών από την κυβέρνηση, όταν μάλιστα οι εκλογικές διαδικασίες που παραδοσιακά σταματά το κυβερνητικό έργο, πλησιάζουν.

Το επόμενο τρίμηνο άλλωστε το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στις εκλογικές διαδικασίες, με τον καταλύτη φυσικά του νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας να αναμένεται να κάνει τη διαφορά. Πλην αυτών, η διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης θα αρχίσει να “απλώνεται”, όπως γράφει το Capital.gr, σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης, αλλά και της τρίτης αξιολόγησης (που πλέον έχουν συγχωνευτεί χρονικά).

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε απώλειες 2,65%, με τις Σαράντης, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Aegean, Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Βιοχαλκο.

Στον αντίποδα, ισχυρές στηρίξεις έλαβε η αγορά από τα άνω του 2% κέρδη σε ΟΤΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ, με την Eurobank να κλείνει στο +1,40%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Τιτάν, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Φουρλής και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή η Alpha Bank.

 

πηγή    capital.gr

Σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, μετά από την αρνητική προηγούμενη εβδομάδα, αναζητά τα ερείσματα ώστε να κρατήσει απόσταση ασφαλείας από τις 700 μονάδες και να διαχειριστεί τη δυστοκία που υπάρχει στον νόμο για την προστασία πρώτης κατοικίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,09% στις 708,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.852,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,17% στις 534,88 μονάδες.

Ένα ακόμη EuroWorking Group, το χθεσινό, “πέρασε” άκαρπο πάνω στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη, με την αγορά να βλέπει ότι ο χρόνος τελειώνει στις 5 Απριλίου, ειδάλλως δεν θα εγκριθεί το πακέτο “δόσεων” των 970 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, το επόμενο διήμερο έως και την Τετάρτη θεωρείται “ειδικής” σημασίας για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Την ίδια ώρα, οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι ο έλεγχος για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς δεν θα γίνει μόνο με βάση την εν λόγω ρύθμιση στην τελική της μορφή. Ειδική σημασία έχουν και οι εφαρμοστικές διατάξεις που θα την συνοδεύουν, οι οποίες θα πρέπει να είναι επίσης έτοιμες πριν την 5η Απριλίου.

Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2018 συνεχίζονται, με την εβδομάδα που άνοιξε σήμερα να είναι πλούσια στο μέτωπο αυτό. Την Τετάρτη 27/3 ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα και μέρισμα μετά το τέλος της συνεδρίασης. Το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου η “Μυτιληναίος” μαζί με την Frigoglass ανακοινώνουν μεγέθη για την χρήση του 2018, ενώ το απόγευμα ακολουθούν Alpha Βank, Εθνική Τράπεζα, Lamda Development και Αεροπορία Αιγαίου. Την Παρασκευή Τράπεζα Πειραιώς, και Κλουκίνας Λάππας κλείνουν την αυλαία των αποτελεσμάτων.

Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα είναι υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις, ενώ συνοδεύονται από ικανοποιητικά μερίσματα και η επίπτωση των αλλαγών λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΠ είναι θετική ως προς την βελτίωση των μελλοντικών λειτουργικών επιδόσεων όσων εταιρειών έχουν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η ένταση των ανακοινώσεων υποστηρίζει το επιλεκτικό ενδιαφέρον το οποίο κινείται και από την προσδοκία εξαγορών και συγχωνεύσεων σε κλάδους αιχμής όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, η εκμετάλλευση ακινήτων, τα νοσοκομεία και οι μεταφορές.

Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη 1,10%, με τις ΟΤΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Aegean, Motor Oil, Eurobank, Coca Cola και Τιτάν να ακολουθούν με μικρά κέρδη.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Εθνική, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΔΕΗ και Grivalia, αλλά καμία δεν ξεπερνά το -1%. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής, Μυτιληναίος και Σαράντης.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα