Σταθερό το ελληνικό 10ετές ομόλογο

Η στροφή των επενδυτών προς το ρίσκο και τις αγορές μετοχών οδήγησαν στην αντίθετη κατεύθυνση την ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους, με άνοδο των αποδόσεων και υποχώρηση των τιμών.

Σταθεροποιητική εικόνα στα ελληνικά ομόλογα, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ιταλία. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,31%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 327 μονάδες βάσης. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου παρέμεινε στο 2,20% και του επταετούς(λήξης το 2025) στο 2,61%.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα τέσσερα εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 13 εκατ. ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ο κλοιός πιέσεων σφίγγει γύρω από τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να διευρύνεται σε υψηλά επτά εβδομάδων, εν αναμονή της αξιολόγησης του οίκου Standard & Poor’s, την Παρασκευή. Ο οίκος αξιολογεί την Ιταλία στην κατηγορία ΒΒΒ, δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία υψηλού ρίσκου, αλλά με αρνητική προοπτική. Οι αδύναμες επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας και η αύξηση του δημοσίου χρέους εγείρουν ανησυχίες για υποβάθμιση από τους οίκους.

Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας διερύνθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 2,70%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου. Το spread ιταλικού- γερμανικού ομολόγου διευρύνθηκε στις 265 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο όγκος συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων ήταν περιορισμένος κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα των Καθολικών.

Σχετικά Νέα