Σταθάκης:Τρία έργα θα καταστήσουν τη Νότια Βαλκανική βασικό ενεργειακό κόμβο

«Υπό το νέο πρίσμα, οι οικονομικές σχέσεις, που είναι και σήμερα υπαρκτές, αποκτούν εκ των πραγμάτων μια πολύ διαφορετική δυναμική. Αυτό προφανώς αφορά και στον τομέα της ενέργειας, όπου υπάρχουν αρκετά πεδία που προσφέρονται για αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ δύο γειτονικών χωρών». Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γ. Σταθάκης στο πρακτορείο ειδήσεων «MIA» της Β. Μακεδονίας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει το Target-model, μέσω του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η οποία θα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ. Άρα η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προχωρήσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, καθιστώντας την ενεργειακή ένωση έναν από τους πρώτους σταθμούς στην πορεία ένταξης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα» συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης και περιέγραψε τα θέματα, που είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

«Στον κλάδο της ενέργειας η επανεκκίνηση των σχέσεων μπορεί να ξεκινήσει με την αποκατάσταση της ομαλής διασύνδεσης των δικτύων των δύο χωρών – κάτι που ενδέχεται να απαιτεί και την ανάπτυξη κοινών υποδομών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε τρία ζητήματα:

Πρώτον, στη σύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου στις δύο χώρες. Υπάρχει ήδη το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, που προέκυψε από τα Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε τα δύο δίκτυα να ενωθούν και σταδιακά να ενταχθεί και η Βόρεια Μακεδονία στο ευρύτερο δίκτυο που αναπτύσσουμε, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, την προοπτική επέκτασης προς τη Σερβία και τη Ρουμανία και βέβαια τη διασύνδεση όλων αυτών με τον αγωγό TAP, που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Δεύτερον, στο θέμα του διασυνοριακού πετρελαιαγωγού, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και στην κυριότητα του συμμετέχει το κράτος της Β.Μακεδονίας με ένα ποσοστό. Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση σε διασυνδετήρια υποδομή που παραμένει αδρανής. Θεωρώ ότι στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας η επανενεργοποίηση της υφιστάμενης υποδομής θα αποτέλεσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς η άριστη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να αποφέρει αμοιβαία επωφελή οικονομικά αποτελέσματα.

Τρίτον, στην αναβάθμιση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μαζί με την υιοθέτηση κοινού θεσμικού πλαισίου, αποτελούν τις προϋποθέσεις για το Target-model.

Θέλω να τονίσω ότι η ιδέα της τριπλής διασύνδεσης δεν εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο της καλής οικονομικής συνεργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση μέσα από αυτήν την τριπλή διασύνδεση βλέπει τη Βόρεια Μακεδονία ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο.»

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα