Σταματούν οι θαλάσσιες περιπολίες της επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο

Σε τέλμα οδηγείται η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Σοφία», που έχει συμβάλει στη διάσωση χιλιάδων μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο, μετά κυρίως την σκληρή γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες η Ε.Ε. θα σταματήσει τις θαλάσσιες περιπολίες της επιχείρησης, αλλά θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις από αέρος και τη συνεργασία με την ακτοφυλακή της Λιβύης.

«Είναι περίεργο, αλλά αυτή ήταν η μόνη λύση δεδομένης της στάσης της Ιταλίας, επειδή κανείς δεν ήθελε να σταματήσει πλήρως η επιχείρηση «Σοφία», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ε.Ε.

Η επιχείρηση «Σοφία» παρατάθηκε τον Δεκέμβριο για τρεις μήνες, ως την 31η Μαρτίου, μια προσωρινή λύση, αφού τα κράτη μέλη δεν δέχθηκαν να κάνουν πιο μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.

Η νέα αυτή συμφωνία θα πρέπει να υιοθετηθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. την Τετάρτη, αλλιώς θα πρέπει να υποβάλουν ενστάσεις σήμερα, διευκρίνισε δεύτερος διπλωμάτης.

Αφότου άρχισε η επιχείρηση «Σοφία» το 2015, πιστώθηκε τη διάσωση σχεδόν 50.000 μεταναστών που κινδύνευαν στη θάλασσα, αν και μόνο μια μειονότητα των 28 χωρών-μελών συνεισέφερε πλοία ή αεροσκάφη σε αυτήν.

Η αποστολή είχε επίσης εντολή να συλλαμβάνει διακινητές και να εμποδίζει τη δραστηριότητά τους, καθώς και να επιβλέπει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, χώρα όπου η βία δεν έχει ακόμη κοπάσει έπειτα από την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Σχετικά Νέα