

H δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Βερολίνου, είναι καταστροφική για τη ρωσική ηγεσία και καθιστά δυσκολότερο για τη Γερμανία να συνεργαστεί με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα Novichok σε μια επίθεση κατά της ζωής του και ότι το Βερολίνο θα συμβουλευτεί τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για τον τρόπο που θα απαντήσει.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι εγκληματική ενέργεια η ξαφνική ασθένεια του Ναβάλνι στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα.
Ο Σταϊνμάιερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και σοσιαλδημοκράτης, δήλωσε στον δημοσιογραφικό οργανισμό RND ότι η Μόσχα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Ναβάλνι.
«Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και οι επικριτικές φωνές στη Ρωσία πρέπει να φοβούνται για την υγεία ή για τη ζωή τους είναι αναμφισβήτητα ένα βαρύ φορτίο για την αξιοπιστία της ρωσικής ηγεσίας και καθιστά δυσκολότερη τη συνεργασία», είπε ο πρόεδρος.
«Δεν επιθυμούμε εχθρότητα προς τη Ρωσία ή τον ρωσικό λαό, αλλά η αδικία θα πρέπει ξεκάθαρα να στηλιτευθεί», πρόσθεσε.
Ο αυστηρός τόνος στα σχόλια του Γερμανού προέδρου είναι αξιοσημείωτος καθώς πολλοί πολιτικοί των σοσιαλδημοκρατών υιοθετούν μια ηπιότερη θέση απέναντι στους δεσμούς με τη Ρωσία, σε σχέση με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, κάποιοι από τους οποίους ζητούν να επανεξεταστεί ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Το SPD (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) είναι ελάσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.
Όπως δήλωσε ο Σταϊνμάιερ, εναπόκειται στο Βερολίνο να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την υπόθεση «σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας».
«Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε βαριά με στόχο να φιμωθεί. Τα πιο επείγοντα ερωτήματα τώρα στρέφονται προς την κυβέρνηση της Μόσχας», σημείωσε.
Σχετικά Νέα
Λίβυος πρωθυπουργός: Η τάξη στη χώρα αποκαταστάθηκε
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ασφάλεια αποκαταστάθηκε.
Ο Ζελένσκι θέλει συνάντηση μόνο με τον Πούτιν, ξεκαθαρίζει το Κίεβο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντήσει μόνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για.
Επίσημη, ανταποδοτική επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Βρετανία, 8 – 10 Ιουλίου
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, θα πραγματοποιήσουν από τις.
Διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν την Κάρπαθο: Το «μυστικό» νησί της Ευρώπης, με εντυπωσιακές διαδρομές στη φύση
Τις «μυστικές» ομορφιές της Καρπάθου προβάλλουν το τελευταίο διάστημα μέσα ενημέρωσης από τη Γερμανία,.