Σταϊκούρας: Η υπερφορολόγηση οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής

Την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως «αποτυπώνει ότι η απώλεια εσόδων είναι σημαντική και διαρκώς διευρύνεται από το 2014».

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία κατέδειξαν πως τα διαφυγόντα κέρδη από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2017 διαμορφώθηκαν στα 7,34 δισ. ευρώ ή στο 34% των συνολικών δυνητικών εσόδων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «τότε, το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή».

Ωστόσο, συνέχισε, «από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ήδη υλοποιήθηκε η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ,και θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που κάθε φορά θα υφίστανται».

 

Σχετικά Νέα