Στα ύψη οι τιμές του ελαιολάδου παγκοσμίως: Αυξημένα κρούσματα κλοπών στην Ισπανία

Οι τιμές του ελαιολάδου έφτασαν σε νέα ρεκόρ, καθώς η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζει τις προμήθειες – και αυξάνει τις κλοπές στο μαγειρικό λάδι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου εκτινάχθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω της εξαιρετικά ξηρής κακοκαιρίας στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

«Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν έδειξε “κανένα σημάδι χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα μόλις κατέγραψε επίσης το τρίτο πιο ζεστό καλοκαίρι της, με τη μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού να είναι κατά 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας πληροφόρησης για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας κατά την πρόσφατη περίοδο μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους – δηλαδή κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με τους συνήθεις 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου αντίστοιχα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου.

Κλοπές ελαιολάδου στην Ισπανία
Οι τιμές του ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ (9,02 δολάρια) ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξε ο δείκτης αναφοράς της Mintec. Πρόκειται για την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο», με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που καλύπτουν περίοδο 20-30 ετών και αντιπροσωπεύει άλμα 111% σε ετήσια βάση.

Η εκτίναξη των τιμών, σε αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως «υγρός χρυσός», οδήγησε ορισμένους στην κλοπή του.

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, το Marin Serrano El Lagar, κλάπηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης. Πρόκειται για ελαιόλαδο αξίας άνω των 420.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 450.000 δολαρίων, που έχασε η οικογενειακή επιχείρηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Δεν είναι μόνο αυτό. Λίγο νωρίτερα, κλέφτες έφυγαν με 6.000 λίτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιοτριβείο Terraverne, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Munco. Κατά τη διάρκεια της ληστείας φέρεται να λεηλατήθηκαν επίσης υπολογιστές, τραπέζια, ανεμιστήρες και καρέκλες της εταιρείας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν τα αποθέματα ελαιολάδου συνεχίσουν να εξαντλούνται λόγω της ξηρασίας, οι προμήθειες θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπου συνήθως φτάνουν οι νέες σοδειές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιολάδου, έχει αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μια κίνηση που προέκυψε από την παγκόσμια άνοδο των τιμών.