Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το σκληρό δίλημμα «αυτοδυναμία ή τρίτες κάλπες»

Πολιτική αντιπαράθεσή ξέσπασε με φόντο την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως χωρίς καθαρή λύση στις εκλογές του Ιούνη, θα επιδιώξει εκ νέου την αυτοδυναμία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές 2023 η Νέα Δημοκρατία πάρει 149 έδρες. «Νομοτελειακά, αυτό θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο, δεν υπάρχει άλλο σενάριο», απάντησε.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι για εμένα μια ασφαλής αυτοδυναμία- και όχι οριακή, που κανείς δεν θα ήθελε- είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί. Για αυτό ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση», είπε αρχικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας μάχεται σε τρία μέτωπα, κόντρα στη ΝΔ, κόντρα στο ΠΑΣΟΚ και κόντρα στα εσωκομματικά προβλήματα, ενώ το στίγμα για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδωσε χθες η Έφη Αχτσιόγλου σε παρουσίαση βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά.

Σε μια περίοδο που ελάχιστοι συζητούν αυτοκριτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ως εξυγιαντική διαδικασία μέσα από ένα πολιτικό καθαρτήριο και υπό τη ρήση του Αρ. Μπαλτά, ‘συνεχίζουμε αγωνιζόμενοι’, η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για την αυτοκριτική που προκαλεί αλλεργία σε πολλούς».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θεωρία της χαμένης ψήφου και ζητά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή αντιπολίτευση.

«Σας καλούμε λοιπόν, όλες και όλους, παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχετε, μαζί μας να ενώσετε στις 25 του Ιούνη τη δύναμη και τη φωνή σας στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψουμε την κοινωνική λεηλασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μάχη για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά το ΠΑΣΟΚ 

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει μπει για τα καλά στη μάχη για την ηγεμονία στην κεντροαριστερά, κάνοντας διμέτωπο αγώνα.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να γίνει αυτή η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση, ώστε να έχει έναν πραγματικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Τώρα πάμε για τα επόμενα με ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό, τη μόνη γνήσια, λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση», είπε από την πλευρά του, ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στόχος των μικρότερων κομμάτων, να μη χάσουν ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να βάλουν στη Βουλή κάποια από τα κόμματα που κινούνται στο όριο του 3%, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κοινοβουλευτικές ομάδες του 4ου και 5ου κόμματος.