Στα σκαριά του ΥΠΕΝ η νέα νομοθετική ρύθμιση για τα οικόπεδα σε οικισμούς

Στα σκαριά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση για τα οικόπεδα σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Νewsroom” για οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους «θα υπάρχει μια ρύθμιση. Θα είναι η ρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τη γειτνίαση με τον οικιστικό ιστό, τη γεωγραφική και την πραγματική αυτών των τμημάτων. Περί της ζώνης Γ συζητάμε .Για την ζώνη Α και Β αυτοί οι ιδιοκτήτες είναι ασφαλισμένοι … εξασφαλισμένοι με το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ πριν δεν ήταν .Οπότε για τη Ζώνη Γ δούμε με ποιον τρόπο θα μπορεί να ενσωματωθεί ( εν Προεδρικό Διάταγμα)».

Και επανέλαβε πως « η πολιτεία – με επιστημονικά κριτήρια …σεβόμενη την απόφαση του ΣτΕ και την αξιολόγηση του- μελετά νομοθετική ρύθμιση που στα ακίνητα που έχουν γεωγραφική και οικιστική σχέση με τον οικισμό θα προσπαθήσει να τα ενσωματώσει ».

Οι οικισμοί

Και μίλησε εκτενώς για τους εν λόγω οικισμούς.

«H αλήθεια είναι ότι το 1985 για όλους τους 10.000 οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους η οριοθέτηση τους γινόταν από τον νομάρχη από το 1985. Ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, 20 χρόνια μετά και το 2017 και το 2019 και είπε ότι αυτή η οριοθέτηση από το νομάρχη που γινόταν όλες αυτές τις δεκαετίες δεν ήταν σωστή και ότι ο νομάρχης ήταν αναρμόδιος και ότι τα κριτήρια με τα οποία έκανε την οριοθέτηση δεν ήταν μεθοδολογικά σωστά. Αποτέλεσμα: ακύρωσε την οριοθέτηση οικισμών στην Κρήτη, στο Πήλιο. Και έτσι εν δυνάμει έθεσε σε κίνδυνο την οριοθέτηση όλων αυτών των οικισμών. Άρα το Προεδρικό Διάταγμα που προετοίμασε ο προκάτοχος μου όχι βάζει στον αέρα τους οικισμούς αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο .. διορθώνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Από το ’85 οι νομάρχες οριοθετούσαν και το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005 έχει έρθει και έχει πει πως αυτό δεν είναι σωστό. Άρα όλοι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν τον κίνδυνο τα όρια τους να αμφισβητηθούν εάν γίνονταν προσφυγή. Με το προεδρικό διάταγμα αυτό μπαίνει τάξη, διορθώνεται αυτή η εκκρεμότητα δεν υπάρχει ανασφάλεια .. δεν υπάρχει αβεβαιότητα » υπογράμμισε.

«H πραγματικότητα είναι πως όλοι οι οικισμοί που είναι κάτω από 2.000 κατοίκους με το προεδρικό διάταγμα αποκτούν ασφάλεια και βεβαιότητα. Υπάρχει μια ζώνη Γ όπου εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Δεν πρέπει να υπάρχει μια γενική εικόνα ανασφάλειας .Yπάρχει μια ζώνη Γ που είναι η ζώνη η απομακρυσμένη από τον οικιστικό ιστό αυτών των οικισμών όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας πράγματι ήρθε και είπε ότι αυτή ήταν μια ακραία οριοθέτηση του νομάρχη και δεν τη δέχτηκε αυτή η Ζώνη » συμπλήρωσε.

Τι ανέφερε η νομοθεσία

Υπενθυμίζεται πως η νομοθεσία αυτή ανέφερε για τους οικισμούς αυτούς, πως με βάση το προεδρικό διάταγμα τα οικόπεδα μετατρεπόταν σε χωράφια και έχαναν την αξία τους και δεν μπορούσε κάποιος και να χτίσει

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα