Στα όρια των 1.400 μονάδων επιμένει το Χρηματιστήριο

Τα πυροβόλα των δασμών του Ν. Τραμπ ήχησαν για αρχή προς Μεξικό, Καναδά και Κίνα και όπως φαίνεται από την φθίνουσα πορεία του ευρώ, ακολουθεί η Ευρωζώνη. Πριν αναλάβει και επισήμως τα ηνία της αμερικανικής προεδρίας, ο Τραμπ δείχνει έτοιμος να υλοποιήσει στο απόλυτο τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για δασμούς, απελάσεις και μειώσεις φόρων με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για πληθωρισμό και επιτόκια.

Στα εγχώρια, η αγορά δείχνει να ταλαιπωρείται ακόμη από τα διάφορα σενάρια επί σεναρίων για έκτακτη φορολόγηση σε τράπεζες, ηλεκτροπαραγωγούς κτλ αν και ο φόβος μερίδας επενδυτών έχει μια βάση μετά την επιβολη έκτακτης φορολόγησης στα κέρδη των διυλιστηρίων. Βέβαια, οι τράπεζες δεν είναι διυλιστήρια καθώς εμπλέκεται και η ΕΚΤ σε μια τέτοια κίνηση. Να θυμίσουμε πως η Φρανκφούρτη είχε παγώσει τις όποιες σκέψεις Μελόνι για φορολόγηση των κερδών των ιταλικών τραπεζών, ενώ το τι συνέβη στην Ισπανία δεν αποτελεί κανόνα, ειδικά για την Ελλάδα που προσπαθεί να φτιάξει ένα πιο φιλικό επενδυτικό κλίμα και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, όπως συνέβη στα placements. Για όσους άλλωστε συμμετείχαν στα τελευταία θα αποτελούσε χτύπημα κάτω από τη μέση.

Η κυβέρνηση έμμεσα έβαλε τέλος στα σενάρια, ενώ πιο ηχηρό σήμα επιβεβαίωσης αναμένεται στο συνέδριο της Morgan Stanley την επόμενη εβδομάδα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Όπως σημείωσε η Fast Finance «μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα και μέχρι το πέσιμο της αυλαίας του 2024 μπορεί να γίνει ένα σοβαρό window dressing στην αγορά. Το θέμα είναι ότι η αγορά είναι εγκλωβισμένη σε ένα εύρος τιμών με το επίπεδο των 1.400 όπως ήταν και λογικό να είναι «στοιχειωμένο» με το παρελθόν να έχει μνήμη. Το θέμα είναι ότι ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα και σε κάθε ανοδική κίνηση καταγράφει χαμηλότερο υψηλό γεγονός που κάθε φορά που συμβαίνει προβληματίζει και για να δώσει έστω ένα έναυσμα χρειάζεται κατοχύρωση του πρόσφατου 1.434 και σε δεύτερη του 1.465. Μέχρι τότε η αγορά θα είναι ευαίσθητη σε κάθε εξωγενή παράγοντα ασχέτως αν μέχρι στιγμής απορροφά τις όποιες πιέσεις κάθε φορά που βρίσκεται κάτω από τις 1.400 μονάδες. Επίσης μένει να δούμε αν ο κορμός της αγοράς καταφέρει να κλείσει το χάσμα με τον Γενικό Δείκτη που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα».

Ευρύτερα από τον Σεπτέμβριο η αγορά βρίσκεται σε διαδοχικές καθοδικές μετατοπίσεις του εύρους διακύμανσης οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά χαμηλότερων υψηλών και χαμηλότερων χαμηλών. Να θυμίσουμε πως και όταν η αγορά βυθίστηκε στις 1.320,77 μονάδες στις 5 Αυγούστου, έβγαλε αντίδραση μέχρι και στις 1.474,67 μονάδες στις 26 Σεπτεμβρίου, προτού υποχωρήσει εκ νέου εν συνεχεία, ενώ συνεχίζει να συντηρείται μέσω rotation.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί υπό το βάρος των ξένων αγορών στις 1.403,48 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,27% και τον ΔΤΡ στο -0,20%.

Στις τράπεζες η ταλαιπωρία συνεχίζεται ειδικά προς ΕΤΕ και ΠΕΙΡ μετά τα placements. Νέες απώλειες 0,17% για την ΕΤΕ, -0,41% για την Πειραιώς, με την Eurobank και την Alpha να σημειώνουν οριακές απώλειες.

Απώλειες 1,24% για την Coca Cola, με τη Metlen να υποχωρεί κατά 0,7%, τη ΔΕΗ κατά 0,34% και την Τιτάν κατά 0,26%. Κέρδη 1,79% για την Ελλάκτωρ, 0,97% για τα ΕΛΠΕ και οριακά υψηλότερα ο ΟΠΑΠ και η ΤΕΝΕΡΓ. Κέρδη για Σαράντη και Lamda.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα