Αγρότες: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις-Την Τρίτη η συνάντηση στο Μαξίμου

Σε αναμονή αλλά και εγρήγορση ο αγροτικός κόσμος που παραμένει στα μπλόκα, την ώρα που η κυβέρνηση μελετά τρόπους, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Oικονομικών, για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή μέρους αυτής στους αγρότες. Κριτική στην κυβέρνηση για την αγροτική της πολιτική ασκεί η αντιπολίτευση.

«Κλείδωσαν» τα ονόματα της 15μελούς επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό

Η επιτροπή συγκροτήθηκε μεν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο χρειάστηκαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις προκειμένου να «κλειδώσει» η τελική ομάδα με εκπροσώπους που θα καλύπτουν το σύνολο των αγροτικών συλλόγων ανά την Ελλάδα.

Η επιτροπή καλύπτει γεωγραφικά τέσσερα βασικά σημεία: 6 εκπρόσωποι από Βόρεια Ελλάδα – Θράκη, 6 από Θεσσαλία, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελοπόννησο.

Αναλυτικά η λίστα:

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΒΡΟΣ:

  • Κώστας Χατζηπαραδείσης – Μπλόκο Δερβενίου
  • Διαμαντής Διαμαντόπουλος – Μπλόκο Σερρών
  • Γιάννης Παναγής – Μπλόκο Σερρών
  • Γιώργος Σιδηρόπουλος – Μπλόκο Γιαννιτσών
  • Κωνσταντίνος Καναβίδης – Μπλόκο Έβρου
  • Χρήστος Τσιτέλης – Μπλόκο Χαλκιδικής

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Κώστας Τζέλλας, Καρδίτσα (μπλόκο Αυτοκινητόδρομος Ε65)
  • Χρήστος Πάντζιος, Μαγνησία (μπλόκο Αλμυρού)
  • Ρίζος Μαρούδας Λάρισα (μπλόκο Πλατυκάμπου)
  • Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, Λάρισα (μπλόκο Πλατυκάμπου)
  • Σωκράτης Αλειφτήρας, Φάρσαλα (μπλόκο Φαρσάλων)
  • Γιάννης Σδράλης, Τρίκαλα (μπλόκο Ζάρκου)

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • Χρήστος Λυγδής, Φθιώτιδα (μπλόκο Αταλάντης)
  • Σάββας Κεφαλάς, Λιβαδειά (μπλόκο Κάστρου)

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Νίκος Κούτρας

«Αν δεν χρηματοδοτήσουμε τον αγρότη, κτηνοτρόφο στη βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στο ράφι», λέει, μιλώντας στο MEGA, o Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου.

Άλλα προβλήματα που θα θέσουν οι αγρότες στον πρωθυπουργό, είναι οι «ελληνοποιήσεις και τα μεταφορικά».

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μπορούμε να πούμε τα προβλήματα, το θέμα είναι α λυθούν κιόλας. (…) Οι επιδοτήσεις δεν έχουν δοθεί στη Θεσσαλία, ούτε ένα ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο κτηνοτρόφος Στέλιος Ζεύλης, σημειώνει: «Η στήριξη του πρωθυπουργού είναι να μη μας πληρώνει ούτε τις αποζημιώσεις. Εμένα 2 χρόνια έχει να πληρωθεί αποζημίωση για ζώα και έχει μειωθεί 40 – 50%».

Για μεγάλα προβλήματα κάνει λόγο και ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, παραγωγός πατάτας. «Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, δεν αντέχει ο πρωτογενής τομέας αυτές πιέσεις. Στα 58 μου σκέφτομαι να αλλάξω επάγγελμα, δεν βγαίνει με τίποτα». Όπως λέει ο ίδιος, θέμα υπάρχει και με την πράσινη ανάπτυξη. «Δεν έγινε σωστή η κατανομή των επιδοτήσεων από την ΕΕ».

«Μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους»

Για το θέμα μίλησε στο MEGA και η εργατολόγος, Μαρλέν Ασημακοπούλου.

«Είναι πολύ δύσκολο επάγγελμα, έχουν μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους. Υπάρχουν αυξήσεις στο κομμάτι της ενέργειας που αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν». Όπως λέει η ίδια: «Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στα αιτήματά τους και σε αυτό που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση. (…) Θα πρέπει να γίνει κάτι και στο τελικό προϊόν γιατί αυτό που γίνεται στην καθημερινότητα του κόσμου είναι ακραίο πια».

«Αν δεν ικανοποιηθούμε, θα κατέβουμε στην Αθήνα»

Για… απόβαση των αγροτών στην Αθήνα κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο Γιάννης Βάγγος, μέλος πανελλαδικής συντονιστικής μπλόκων, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Δεν τα ακούμε καθόλου καλά (σ.σ. τα μέτρα) και σε λάθος κατεύθυνση. Δε γίνεται να συνεχίσει αυτή η ακρίβεια, να έχουμε εμείς αυτό το ρεύμα, αυτό το πετρέλαιο και να μας γλεντάνε 4 πάροχοι ενέργειας και 4 σουπερμάρκετ. Θέλουμε ειλικρίνεια από την κυβέρνηση, δε θέλουμε επικοινωνιακά τρικ».

Όπως λέει ο ίδιος: «Ζητάμε το αφορολόγητο πετρέλαιο για να παράγουμε φθηνά και να τρώει η χώρα μας φθηνά».

Ο κ. Βάγγος επισημαίνει πως αν δεν ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα των αγροτών που είναι για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα. «Αν δε μας το δώσουν, θα σας έρθουμε στην Αθήνα με τα τρακτέρ, δε γίνεται κάτι άλλο. Ζητάμε δύο πράγματα, ρεύμα και πετρέλαιο. (…) Δεν υπάρχει άλλη λύση, τι άλλο να κάνουμε. (…) Τα προβλήματα έβγαλαν τους αγρότες στους δρόμους».

Μεγάλο θέμα είναι και οι έλεγχοι στην αγορά. Όπως προβλέπει ο Γιάννης Βάγγος, οι αυξήσεις θα συνεχίσουν, οι οποίες θα επηρεάσουν και το ήδη ακριβό ελαιόλαδο. «Αν συνεχίσει αυτό ο κόστος και η έλλειψη εργατών, μπορεί να φτάσει και 30 ευρώ. (…) Φωνάζουμε για την ακρίβεια».

Τα δύο νέα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», στην κυβέρνηση φαίνεται ότι συζητούν να δοθεί ως προκαταβολή και μάλιστα άμεσα μέρος της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και συγκεκριμένα ένα 30% και μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα των αγροτών η εν λόγω εξαίρεση να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος βρίσκονται στη διαδικασία να βρουν τρόπους προκειμένου να διασφαλιστεί και περαιτέρω μείωση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που έχουν πληγεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του «Daniel» το προηγούμενο φθινόπωρο.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση δίδουν μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων και αναμένεται να εξηγήσουν στους εκπροσώπους των αγροτών σε ποιες ενέργειες προβαίνουν και σε επίπεδο ελέγχου στα σύνορα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το συγκεκριμένο φαινόμενο. Διεξοδική συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τη δρομολογούμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ειδικότερα ποιες πρωτοβουλίες έχει λάβει η χώρα μας προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αγροτών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο είχε ενδιαφέρον η αποστροφή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος συμμετείχε χθες στη μεγάλη εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης «Ο δρόμος προς την Ανάκαμψη» στο πλευρό του πρωθυπουργού. «Εμείς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σταματήσαμε τρελές απαιτήσεις της Αριστεράς. Για παράδειγμα, την αγρανάπαυση. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε το “κουτί” (των παροχών)», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμπερ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα