Στα μαχαίρια Κόσοβο και Σερβία ξανά – Φόβοι για νέα ανάφλεξη στα Βαλκάνια

Στα άκρα και πάλι οι σχέσεις του Κοσόβου και της Σερβίας μεγαλώνουν τον φόβο για επιστροφή στην ένοπλη σύγκρουση στην εύθραυστη περιοχή.

Το Κόσοβο κατηγορεί τη Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη επίθεση εναντίον της πρώην σερβικής επαρχίας και ζητάει παρέμβαση της Ε.Ε. και της Δύσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια από τις χειρότερες αντιπαραθέσεις από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία (τον Φεβρουάριο του 2008) δεκάδες βαριά οπλισμένοι Σέρβοι επιτέθηκαν σε μια αστυνομική περίπολο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ταμπουρώθηκαν σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι, ενώ στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και τρεις από τους σέρβους ενόπλους.

Αναμενόμενα η Πρίστινα έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση και κατηγορεί το Βελιγράδι ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν ζητώντας παρέμβαση της Ε.Ε. και της Δύσης.

Η Σερβία δια στόματος του προέδρου της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη ενώ μετέβη στον πρέσβη της Ρωσίας στη Σερβία, για να διαμαρτυρηθεί ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπιν Κούρτι εκτελεί μια «βίαιη εθνοκάθαρση» με την υποστήριξη της Δύσης.

Ακολούθησε η κατευναστική σύλληψη του Μίλαν Ραντόιτσιτς, Σέρβου πολιτικού του Κοσόβου, ο οποίος παραδέχτηκε συμμετοχή στη φονική οδομαχία με την αστυνομία που πυροδότησε ανησυχίες για τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Όσα συνέβησαν την 24η Σεπτεμβρίου συνιστούν πράξη επιθετικότητας εκ μέρους της Σερβίας κατά του Κοσσυφοπεδίου», κατήγγειλε η υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Πρίστινα, Ντονίκα Τζερβάλα Σουόρτς, με ανακοίνωσή της στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Καθημερινά θεσμοί του Κοσόβου εντοπίζουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό σε διάφορα σημεία στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Σερβία», είπε επίσης η ΥΠΕΞ του Κοσόβου, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων της Σερβίας στα σύνορα του Κοσόβου θυμίζει τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία πριν από την εισβολή.

«Ενόψει των αυξανόμενων εντάσεων, ο πρωταρχικός στρατηγικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλέον ξεκάθαρος: να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ και να αποκαλύψει τα τρωτά σημεία της συμμαχίας. Με τη Ρωσία να βιώνει πισωγυρίσματα στην Ουκρανία, η άμεση απειλή για μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής μπορεί να μετριάζεται κάπως. Ωστόσο στα Βαλκάνια βρίσκεται η πιο αδύναμη πτέρυγα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, αποτελώντας έναν ενδεδειγμένο στόχο όσον αφορά τις φιλοδοξίες της Ρωσίας», εξηγεί στην Telegraph η Ιβάνα Στράντνερ, ερευνητική συνεργάτιδα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Foundation for Defense of Democracies.

Κι ενώ για την ώρα ο άμεσος κίνδυνος διολίσθησης στη βία δείχνει να έχει απομακρυνθεί, η κατάσταση απέχει μακράν από το να μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στο Κόσοβο με την ανάπτυξη 600 Βρετανών στρατιωτών.

Η ειρηνευτική δύναμη KFOR, παρούσα από τον πόλεμο του 1998-1999, παραμένει ο κύριος θεσμός που εγγυάται την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου και αποτελείται από 4.500 στρατιωτικούς από 27 χώρες.

Φοβούμενες ευρύτερη αποσταθεροποίηση εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, ΗΠΑ και ΕΕ είχαν εδώ και μήνες εντείνει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, ωστόσο (και) η τελευταία συμφωνία που συνήφθη υπό ευρωπαϊκή μεσολάβηση παρέμεινε στα χαρτιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα