Στα χέρια του πρωθυπουργού η πρόταση Στουρνάρα για «bad bank»

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε σήμερα στην κυβέρνηση την πρότασή της για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως έγινε γνωστό, η πρόταση της ΤτΕ είναι ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και περιλαμβάνει το σχέδιο για τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» (bad bank) κατά τα πρότυπα των εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού.

Όπως είναι γνωστό, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι ο «Ηρακλής» (το υπάρχον σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δανείων τα οποία αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ) θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά δεν επαρκεί και πρέπει να συμπληρωθεί από μια «κακής τράπεζας».

Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει να μη συμφωνεί με την πρόταση του κ. Στουρνάρα. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός ανέφερε σήμερα ότι σε περίπτωση που υπάρξουν «νέα κόκκινα» δάνεια, μπορεί να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Σημειώνεται ότι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης δήλωσε πρόσφατα ότι με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περίπου στο μισό, ενώ εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία.

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ έχει υποστηρίξει πως με τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» θα γίνει μεταφορά «κόκκινων» δανείων ύψους 40-45 δισ. ευρώ στην εταιρεία αυτή, χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο. Η ζημία που θα προκύψει από την όλη διαδικασία, καθώς τα δάνεια θα μεταφερθούν στη λογιστική τους και όχι στην αγοραία τους αξία, δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο αλλά τις ίδιες τις τράπεζες.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στουρνάρα, η συμμετοχή των τραπεζών στο σχήμα αυτό θα είναι εθελοντική, ενώ όπως έχει υποστηρίξει, μέσω του μηχανισμού αυτού οι τράπεζες θα περιορίσουν σημαντικά τη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προσλάβει ως συμβούλους για το σχεδιασμό του εγχειρήματος τις εταιρείες Rothchild, Boston Consulting, και Deloitte.

Για το εγχείρημα ρωτήθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απέφυγε να λάβει θέση αναφέροντας κατά τη διάρκεια της εξέτασης της στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι το θέμα το χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας. Επισήμανε δε ότι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ένας εκτεταμένος διάλογος προκειμένου να εξευρεθούν αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα οποία εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προβλέπεται ν΄ αυξηθούν.

Σχετικά Νέα