Στα 2 δισ. δολ. η αξία της Babylon Health μετά τη νέα χρηματοδότηση

Η Babylon Health, μια startup με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, της οποίας η ταχεία ανάπτυξη επισκιάστηκε από τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των δικών της εφαρμογών τηλεϊατρικής, άντλησε 550 εκατ. δολ. στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) έκανε την επένδυση για λογαριασμό της σαουδαραβικής κυβέρνησης και οδήγησε την αξία της startup στα 2 δισ. δολ.

Με σκοπό να μειώσει τα κόστη νοσηλείας και να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, η Babylon συνήψε συμφωνίες με το Βρετανικό Συστημα Υείας (NHS), και με τις εφαρμογές τηλεϊατρικής αντικατέστησε τους γιατρούς. Σε αυτές τις εφαρμογές χρησιμοποιούνται βιντεοκλήσεις και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα συνομιλίας (chatbot), μέσω των οποίων οι ασθενείς αποφασίζουν αν πρέπει να επισκεφθούν έναν γιατρό ή όχι. Η Babylon μάλιστα έδωσε στο κοινό ένα chatbot με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα μπορούσε να κάνει διαγνώσεις σε κοινές παθήσεις, χωρίς την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, χωρίς να απαντά δηλαδή κάποιος γιατρός. Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος επισκιάστηκε από αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Όπως είχε αποκαλύψει το Forbes τον Δεκέμβριο, που μίλησε με νυν και πρώην εργαζομένους της εταιρείας, η Babylon μάλλον βιάστηκε να θέσει σε λειτουργία το σύστημα, με αναξιόπιστα αποτελέσματα. Η εταιρεία, επίσης, απέτυχε να παρακολουθήσει την πορεία των ασθενών με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Παρά τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, η πορεία της εταιρείας δεν φαίνεται να ανακόπτεται.

Υπό την ηγεσία του CEO και ιδρυτή, Ali Parsa, πρώην τραπεζίτη γεννημένου στο Ιράν, η Babylon έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με τις Prudential και Samsung. Όπως υποστηρίζει, η πλατφόρμα σε καθημερινή βάση εκτελεί 4.000 κλινικές διαγνώσεις.

“Έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας και είναι πολλά αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε”, είπε ο Parsa πρόσφατα σε μια δήλωσή του. “Αν και η ευθύνη για την περίθαλψη είναι παγκόσμια, οι λύσεις πρέπει να είναι τοπικές, δηλαδή να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τον πολιτισμό κάθε χώρας”.

Πηγή: Forbes.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα