Στα 100 ευρώ η MWh υποχωρεί το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν τη Δευτέρα στα €100 η μεγαβατώρα, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, καθώς ο καλός καιρός, οι γεμάτοι αποθηκευτικοί χώροι και οι κινήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτυγχάνουν έναν μερικό περιορισμό της κρίσης και καταλαγιάζουν τους φόβους για πιθανές ελλείψεις τον χειμώνα.

Η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη υποχωρεί κατά 12%, ούσα περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου. Οι θερμότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το τέλος του μήνα στην ήπειρο, καθυστερώντας την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και επιτρέποντας τη συνέχιση της πλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων. Τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε αποθέματα υψηλότερα του συνηθισμένου για τέτοια περίοδο του έτους.

Οι βελτιωμένες συνθήκες αφαιρούν μέρος της πίεσης στην έντονα πληττόμενη οικονομία της Ευρώπης. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου είναι άνω των τριών φορών υψηλότερη του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας για τέτοια εποχή του χρόνου και μια επέλαση ψύχους θα μπορούσε να επαναφέρει τους φόβους για την προσφορά.

“Η Ευρώπη είναι ήσυχη αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των αποθεμάτων”, ανέφερε ο Graham Freedman, αναλυτής στη συμβουλευτική Wood Mackenzie. “Οι κίνδυνοι των μπλακάουτ και των δελτίων υποχωρούν προσώρας. Το πραγματικό τεστ, ωστόσο, θα έλθει μαζί με τον κρύο καιρό”.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρούσε κατά 11%, στα €101,51 η MWh στις 10.08 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) στο Άμστερνταμ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή υποχώρησε κατά 20%.

Οι ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε έκτακτα μέτρα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των μέτρων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα