Στ: Σιμόπουλος: Να ενημερωθούν οι πολίτες για την καύση σκουπιδιών από την «ΤΙΤΑΝ»

«Η σφαιρική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι απολύτως απαραίτητη», αναφέρει ο βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, αναφορικά με τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων εξαιτίας της φημολογούμενης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων ώστε το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας “Τιτάν” να μπορεί να αξιοποιεί το εναλλακτικό καύσιμο RSD/SRF που παράγεται από την επεξεργασία αστικών στερεών απορριμμάτων.

«Καλώ τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς εκπροσώπους τους να μελετήσουν σε βάθος το θέμα και την τσιμεντοβιομηχανία να ξεκινήσει, ανεξάρτητα από την πορεία της αδειοδότησης, διαβούλευση μαζί τους», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σιμόπουλος. Όπως υπογραμμίζει, βασικά στοιχεία της διαβούλευσης πρέπει να αποτελέσουν η σχετική μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι τυχόν διαφορές των δικών της δεδομένων από τα δεδομένα της καύσης στο Τιτάν, οι παλαιότερες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οι απόψεις των τότε κυβερνητικών στελεχών, η εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας (3/7/2019) «Για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας», μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, η διεθνής και κυρίως η ευρωπαϊκή πρακτική, η προς χρησιμοποίηση τεχνολογία και η δυνατότητα συμμετοχής των δήμων σε επιτροπή ελέγχου των ρύπων. «Προφανώς, η τυχόν έναρξη χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου καυσίμου θα πρέπει να ανασταλεί έως το τέλος της διαβούλευσης. Η σφαιρική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι απολύτως απαραίτητη», καταλήγει ο βουλευτής.

Να σημειωθεί, ότι οι δήμαρχοι Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, με επιστολή που απηύθυναν πρόσφατα προς τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους «για τις πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψή μας ότι επίκειται από μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου ‘ΤΙΤΑΝ’ κατά τρόπο που να επιτρέπει στη μονάδα της Θεσσαλονίκης να προχωρά σε καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης».

«…Μια τέτοια απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης να σταματήσει εν τη γενέσει της”,αναφέρουν οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Νέα