Στ. Πέτσας: Χειροπιαστή εξέλιξη αποκλιμάκωσης η επανέναρξη των επαφών

Χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι το σημαντικό είναι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων. «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για διεξαγωγή του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών τους, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Πέτσας εξηγώντας πως «αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάει για αργότερα».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, δεν αποκλείεται να επικοινωνήσουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τελικά 1-2 Οκτωβρίου λόγω κρούσματος κορωνοϊού στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είναι ζήτημα σύνθετο και η ΕΕ δεν μας έχει συνηθίσει σε γρήγορες διαδικασίες και σε αυτόματους μηχανισμούς, σχετικά απλούς και απολιτικοποιημένους. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο κυρώσεων διότι αυτός είναι που έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενο στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος το μεταναστευτικό ως διαπραγματευτικό χαρτί, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι ενδεχομένως και σήμερα να παρουσιάσει η Κομισιόν τις σχετικές προτάσεις επί του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, καθώς προχωράμε προς ένα νέο Δουβλίνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα