Στ. Κούλογλου: Η κυβέρνηση πλήττει τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και την ελευθερία έκφρασης στα ΜΜΕ

Το τοπίο αδιαφάνειας στα ελληνικά ΜΜΕ και την έλλειψη πλουραλισμού και ελευθερίας της έκφρασης των δημοσιογράφων, που διαμορφώνεται ήδη από τους πρώτoυς μήνες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο “Μanaging Change in the Media”, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), στη Θεσσαλονίκη.

Σχολιάζοντας το θέμα της διαφάνειας στα ελληνικά ΜΜΕ, ο Σ. Κούλογλου έθιξε την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την κατάργηση  των διατάξεων για την υποχρέωση των ιδιοκτητών ΜΜΕ να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες, καθώς και την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ΜΜΕ. Όπως είπε, η κατάργηση της διάταξης “σημαίνει ότι μπορεί να γίνονται ανεξέλεγκτες αγοραπωλησίες ΜΜΕ χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης”.

Ως προς το ζήτημα του πλουραλισμού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε το μονοπωλιακό τοπίο που διαμορφώνεται, σε όλα τα επίπεδα, στη χώρα:  “Αυτή τη στιγμή έχουμε μια επιχείρηση, έναν άνθρωπο, ο οποίος ελέγχει εφημερίδες, έχει τηλεοπτικό σταθμό, έχει ενημερωτικά sites, έχει περιοδικά, ελέγχει το μοναδικό σύστημα διανομής Τύπου στην Ελλάδα και επίσης, αγοράζοντας τη συνδρομητική τηλεόραση που μεταδίδει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, θα ελέγχει τώρα και το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του. Αυτό ακριβώς δεν μπορείτε να το ονομάσετε πλουραλισμό !”

Παράλληλα πρόσθεσε ότι “Δεν λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού, που θα μπορούσε να ελέγξει αν παραβιάζονται οι κανόνες. Έχουμε μια περίπτωση όπου η ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής καταργήθηκε με ένα φωτογραφικό νόμο πολύ πρόσφατα, ακριβώς για να μην ελέγξει αυτή τη διαδικασία μονοπώλησης των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα.”

Σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης, ο Σ. Κούλογλου σημείωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, λόγω των μονοπωλίων και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα ΜΜΕ. “Οι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα” είπε, περιγράφοντας την περίπτωση Ελληνίδας δημοσιογράφου η οποία ασχολήθηκε με το σκάνδαλο Novartis και, ενώ είχε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή, εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή και ήταν συντάκτης σε δύο εφημερίδες, πλέον δεν έχει καμία εργασία και επιπρόσθετα αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις και κατασχέσεις εξαιτίας της δημοσιογραφικής της έρευνας.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM , o Σ. Κούλογλου αναφέρθηκε στα ολιγοπώλια που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, λέγοντας: “Αν ένας εξωγήινος ερχόταν στην Ελλάδα και παρακολουθούσε την ενημέρωση θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι και όλα τα ΜΜΕ μεταδίδουν τα ίδια θέματα”. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα ολιγοπώλια “θα μπορούσαν να χαλιναγωγηθούν ή να αποφασιστεί η διάσπασή τους, αν λειτουργούσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν αυτή δεν είχε διαλυθεί για να μην καταπολεμήσει τη συγκέντρωση των Μ.Μ.Ε.”

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα πρέπει να ελέγξει την κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι το οποίο όμως αυτή την περίοδο δεν γίνεται, καθώς η Κομισιόν βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της αλλαγής θητείας των Επιτρόπων. Σε γενικές γραμμές, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προθέσεις της Κομισιόν για την πολυφωνία στα Μ.Μ.Ε., αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν ακόμα πιο ουσιαστικά μέτρα. “Η Κομισιόν έχει καλές προθέσεις, θέλει να εξασφαλίσει τον πλουραλισμό αλλά τα βήματα είναι πολύ δειλά και εμποδίζονται από μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα”, είπε.

Τέλος, για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ο Σ. Κούλογλου ανέφερε ότι “η διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην υπήρξε επιτυχημένη, αλλά δεν είχε φτάσει στο σημείο, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, να τοποθετείται Πρόεδρος στην ΕΡΤ!”  Πρόσθεσε, δε, ότι αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα,  ή πλαίσιο που ευνοεί το “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος, ή την ανεξέλεγκτη είσοδο κεφαλαίων στα ΜΜΕ, συναντάται μόνο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα με τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα