Στ. Κούλογλου: Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον δικαιολογία να μην πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας

“Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία”, τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας “στο Κόκκινο” και στο ΔΙΟΝ Tv, σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για 500 δισ ευρώ επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισ ευρώ υπό την μορφή δανείων ως απάντηση στην οικονομική κρίση που προέκυψε από την πανδημία.

“Οι χώρες του νότου κέρδισαν έναν αγώνα εντός έδρας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τώρα υπάρχει και ο αγώνας εκτός έδρας, στο Συμβούλιο, όπου τέσσερις χώρες, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, μπορούν να τα τορπιλίσουν τα μέτρα αυτά. Θα υπάρξουν λοιπόν συμβιβασμοί, αλλά χρήματα θα έρθουν. Είναι μια θετική εξέλιξη, όμως δεν είναι και για πανηγυρισμούς. Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες από την ανάγκη να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκταμίευση αυτών των χρημάτων θα γίνει από το 2021 και μετά. Μέχρι τότε μεσολαβούν πολλοί μήνες, όπου οι ήδη πληγωμένες οικονομίες, και δη αυτές των χωρών του Νότου που θα δεχθούν σοβαρό χτύπημα από την πτώση του τουρισμού, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν αρχίσουμε, λοιπόν, να περιμένουμε πότε θα έρθουν τα χρήματα από την Ευρώπη χαθήκαμε”, προσέθεσε ο ευρωβουλευτής.

“Οι χώρες του νότου κέρδισαν έναν αγώνα εντός έδρας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τώρα υπάρχει και ο αγώνας εκτός έδρας, στο

Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί, όπως επεσήμανε ο Στ. Κούλογλου, είναι το ότι “η Γερμανία άλλαξε στάση και δέχθηκε να αναλάβει μέρος της ευθύνης άλλων χωρών – κάτι που αρνείτο να κάνει από το 2010 και την οικονομική κρίση. Το κάνει τώρα γιατί κατάλαβε ότι τα πράγματα είναι σε οριακή κατάσταση και πως αυτή η κρίση είναι η τρίτη και φαρμακερή. Εάν μετά την οικονομική κρίση του 2010 και την προσφυγική κρίση του 2015, η ΕΕ αποτύγχανε στην διαχείριση της σημερινής κρίσης, τότε θα διαλυόταν. Από ένα τέτοιο σενάριο η μεγάλη χαμένη θα ήταν η ίδια η Γερμανία, που κερδίζει πολύ από την κοινή αγορά για τις εξαγωγές των προϊόντων της. Επίσης, σε αυτή την αλλαγή στάσης βοήθησε και το γεγονός ότι η Μέρκελ είδε την δημοτικότητα της να αυξάνεται κατά την περίοδο της καραντίνας – κάτι που είδαμε να συμβαίνει για όλες τις κυβερνήσεις είτε τα έκαναν σωστά είτε όχι, όπως στην περίπτωση του Αμερικάνου Προέδρου, Τράμπ, που τα έκανε θάλασσα”.

“Η Ιταλία και η Ισπανία που θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από τα χρήματα σώζονται τώρα οπότε ο κίνδυνος για την ΕΕ υποχωρεί. Εάν, όμως, δεν πάρουμε μέτρα για να μειωθεί το χρέος των υπερχρεωμένων χωρών του νότου θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Εάν δεν πάρουμε μέτρα για χαλάρωση ή κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας που βάζει αυτόν τον αυστηρό δημοσιονομικό κορσέ, που εμποδίζει τα κράτη να εφαρμόσουν αναπτυξιακές πολιτικές και τα αναγκάζει να καταφεύγουν στην λιτότητα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Δεν βλέπω όμως να αλλάζει η νοοτροπία στην Ευρώπη, ούτε και στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση βλέπει να έρχονται χρήματα και ακολουθεί τους σχεδιασμούς της σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα με τρόπο όχι τόσο διαφανή, όπως έγινε μέχρι τώρα με τα διάφορα σκάνδαλα που έχουμε δει, του τύπου ‘σκόιλ ελικίκου’. Αν δεν ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, και τις οποίες στην κυβέρνηση αποκαλούν ‘ζόμπι’, πολλές θα αναγκαστούν να κλείσουν. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν τις καλύπτουν καθώς απευθύνονται σε λίγους. Επίσης, δεν φαίνεται η κυβέρνηση να έχει αξιοποιήσει τον χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Αντιθέτως, επανέρχονται προτάσεις για ιδιωτικοποίησή του ή για παρέμβαση ιδιωτών στην Δημόσια Υγεία. Στην ΝΔ βλέπουν την πανδημία σαν μια θεόσταλτη ευκαιρία για καταστροφικές αλλαγές στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις”, συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής.

Τέλος, για την υπόθεση Δημάκη, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι “η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τον σωφρονισμό. Οι φυλακές δεν είναι τιμωρητικές δομές, αλλά δομές αναδιαπαιδαγώγησης των ανθρώπων. Η δε περίπτωση Δημάκη είναι πρότυπο για το πως πρέπει οι άνθρωποι μόνοι τους και με την βοήθεια του περιβάλλοντος των φυλακών αλλάζουν και είναι πάλι έτοιμοι να ενταχθούν στην κοινωνία. Η τιμωρητική διάσταση είναι μια αντίληψη που υπάρχει στους ακροδεξιούς αμερικανικούς κύκλους και εφαρμόζεται κατά γράμμα και εδώ. Βέβαια η κυβέρνηση αναγνώρισε το λάθος της και άλλαξε στάση, αποδεικνύοντας ότι είναι μια κυβέρνηση που προκαλεί προβλήματα στον εαυτό της. Από τις φυλακές μέχρι τον Έβρο”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα