Στ. Κασσελάκης σηκώνει το γάντι στον Τσίπρα: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

Ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώνει το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας λίγες ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου, νέα προσφυγή στη βάση του κόμματος.«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», αναμένεται να πει στο κλείσιμο της ομιλίας του στο 4ο Συνέδριο της παράταξης στο γήπεδο Tae Kwon Do, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες» αναμένεται να πει στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στη σκιά της παρέμβασης-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας γνωστό ότι προσφεύγει στις ρίζες του: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα».

Ο κ. Κασσελάκης δηλώνει ότι είναι εδώ, όρθιος και έτοιμος για «να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Παρακολουθήστε ζωντανά:

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ηχηρή παρέμβαση του προκατόχου του, ο κ. Κασσελάκης υποχρεώθηκε σε εκτενή αναπροσαρμογή της ομιλίας του.

«Εσείς είστε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένας σύριζα υπάρχει. Τα μέλη μας», είπε προσερχόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνοντας προς τα μέλη του κόμματος.

«Μπορεί να διενεργείται εκτάκτως, αλλά έχει την ιδεολογική και προγραμματική βαρύτητα ενός τακτικού συνεδρίου», σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό το συνέδριο «ετοιμάζει το άλμα στο αύριο».

«Είμαστε εδώ για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση. Όχι κάποτε. ΤΩΡΑ. Είμαστε η δύναμη που θέλει και μπορεί να κάνει πράξη τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι είναι το μόνο κόμμα «του οποίου οι θέσεις συνομιλούν εξίσου με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την ριζοσπαστική Αριστερά».

Ο Στ. Κασσελάκης συνέχισε, κάνοντας λόγο για έναν «περίπλοκο κόσμο», στον οποίο προσπαθεί να βρει «τη θέση της η Ευρώπη».

«Το συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μία περίοδο παγκόσμιων αλλαγών, όπου τα πάντα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η ζωή των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά μετά το σοκ της πανδημίας και του εγκλεισμού, του φόβου,της εξάπλωσης θεωριών συνομωσίας, αλλά και του άκρατου ατομικισμού. Ακόμα και στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες, το παραδοσιακό κοινωνικό συμβόλαιο έχει διαρραγεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει για να δουλεύει και στερείται την πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά», σημείωσε.

«Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι συρράξεις δι’ αντιπροσώπων (proxy wars), είναι μέρη μιας αιματηρής μετάβασης σε νέες παγκόσμιες και περιφερειακές γεωπολιτικές ισορροπίες, που βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τοποθετήθηκε, επίσης, απέναντι σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως τις «ανισότητες» που «διευρύνονται», τη στεγαστική κρίση, τη διατροφική επάρκεια, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση ή το μεταναστευτικό. Επιπρόσθετα, μίλησε για στρατικοποίηση των «διεθνών σχέσεων», την ώρα που «κερδίζουν έδαφος οι εθνικισμοί, το μίσος, ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός οι θεωρίες συνομωσίας, τα fake news, η σχετικοποίηση και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της αλήθειας».

Από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε θέμα ηγεσίας, αμφισβητώντας την εντολή που έχει από τον Σεπτέμβριο ο κ. Κασσελάκης και ζητώντας νέα έκφραση της βάσης, ο νυν αρχηγός ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει, προφανώς σηκώνοντας το γάντι.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις από τα στελέχη, τους συνέδρους και τη βάση του κόμματος είναι μοιρασμένες, με τον διχασμό να είναι έντονος και βαθύς.

Άλλοι επικροτούν την κίνηση του κ. Τσίπρα, θεωρώντας ότι ήταν επιβεβλημένη, αλλά υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που λέει ότι ο πρώην πρωθυπουργός όφειλε να εμφανιστεί στο συνέδριο και να παρουσιάσει εκεί τις απόψεις του και όχι με γραπτή δήλωση να ακυρώσει τη διαδικασία.

«Είναι η ώρα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε προσερχόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας, μετά την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα.

«Σήμερα οι μόνοι νόμιμοι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παίρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και διαμορφώνουν την επόμενη μέρα. Μια ημέρα γιορτής, μια ημέρα δημοκρατίας.», συμπλήρωσε.

Θέση στην εσωκομματική κρίση που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο Νίκος Καρανίκας.

Με ανάρτησή του στο facebook, o κ. Καρανίκας τάσσεται κατά των νέων εσωκομματικών εκλογών και σαφώς υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι η βάση δεν χρειάζεται να πάρει τόσο σύντομα μια απόφαση εκ νέου και στηλιτεύει τη στάση κάποιων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας.

Αναλυτικά η ανάρτηση Καρανίκα:

«Οχι άλλη εσωστρέφεια.

Ο Τσιπρας μίλησε συμφωνώντας με τον σύντροφο Κασσελακη ότι αν τον αμφισβητεί κάποιο όργανο, μόνο η βάση αποφασίζει και οχι το οργανο καθώς ο πρόεδρος με πρωτοβουλία του Τσιπρα εκλέγεται από την βάση.

Αλλά όπως είπε και ο Τσιπρας, ο κόσμος είναι μέσα στα προβλήματα της καθημερινότητας και οχι στα δικά μας εσωκομματικά του δικού μας κόσμου θα πω εγώ.

Οπότε δεν βρίσκω κανέναν λόγο να τρέξουμε πίσω από τα υπαρξιακά προβλήματα καποιων στελεχών της ΠΓ (είναι οργανο που δεν εχει τετοια αρμοδιότητα) και να θέσουμε στην βάση του κόμματος να πάρει μια απόφαση εκ νέου και μάλιστα μετά από τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Τα μέλη του κόμματος αποφάσισαν και συντάχθηκαν με τον σύντροφο Στέφανος Κασσελάκης – Stefanos Kasselakis να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και δεν θα κάνουμε το χατίρι στις προσωπικές αγωνίες των στελεχών.

Έχουμε σκοπό να κουράσουμε με τις παρεμβάσεις μας την ΝΔ ως κυβέρνηση και οχι τα μέλη του κόμματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει στιβαρό μήνυμα αλλαγής και αντεπίθεσης αναφέρει σε ανάρτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος.

«Χάσαμε μάχες αλλά οι πιο κρίσιμες που έχουμε μπροστά μας μπορούν να κερδηθούν με σοβαρότητα & αξιοπιστία. Χωρίς ναρκισσισμούς & παλινωδίες. Η δύναμη να αντληθεί, η λύση να δοθεί… από το Λαό με το Λαό για το Λαό» σημειώνει.

Η βόμβα Τσίπρα

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνει με δήλωσή του και ζητεί αιφνιδιαστικά νέες εκλογές για πρόεδρο του κόμματος, ωθώντας προς ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση και του ασκεί σκληρή κριτική. Αφού προηγουμένως κάνει μια σύντομη αναδρομή για τους λόγους παραίτησής του, διαπιστώνει ότι το κόμμα είναι «σαν να έχει γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή», ενώ αναφέρει για τον Κασσελάκη ότι «φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της».

Παράλληλα ασκεί κριτική στους εσωκομματικούς αντιπάλους και όσους αμφισβητούν τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως και στους αποχωρήσαντες που συγκρότησαν τη «Νέα Αριστερά», λέγοντας ότι σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν.

«Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει», σημειώνει.

Ολόκληρη η δήλωση Τσίπρα

«Στις 29 Ιούνη, μετά την εκλογική ήττα, πήρα μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση. Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει ένα νέο κύμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήθελα με τη στάση μου να προκαλέσω ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα. Να ανανεωθεί, να αναστηλωθεί, να ανακάμψει και να οδηγηθεί ξανά και γρήγορα σε τροχιά αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και κυβερνητικής διεκδίκησης.

Πολλοί προσπάθησαν τότε να με μεταπείσουν, αλλά επέμεινα. Και δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την επιλογή μου.Έπραξα το ορθό και το ηθικά αλλά και πολιτικά επιβεβλημένο. Με οδηγό πάντα τις ιδέες και τις αξίες που με παρακίνησαν από τα νεανικά μου χρόνια να ενταχθώ στην Αριστερά. Και με γνώμονα το καλό της παράταξης στην οποία  αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.

Όλο αυτό το διάστημα, των σχεδόν οκτώ μηνών, τήρησα με ευλάβεια την επιλογή μου να παραμερίσω. Δεν ήταν στάση σκοπιμότητας, ήταν στάση ευθύνης. Ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας. Ανέλαβα και την ευθύνη της αποχώρησης από τις κομματικές διεργασίες.

Την ευθύνη επίσης, να μην υποκύψω στις πιέσεις όλων όσοι μου ζητούσαν κατά καιρούς να παρέμβω, για «να σώσω το κόμμα», πολλοί γιατί το πίστευαν και ορισμένοι γιατί ήθελαν έτσι να εξυπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές.

Σήμερα μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη.

Όχι της ανέξοδης κριτικής.

Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας.

Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί.

Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι.

Και να προτείνω λύση.

Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας.

Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου.

Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους.

Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη;

Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία;

Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41% ;

Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας ;

Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς ;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν.

Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος.

Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά.

Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή.

Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία.

Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό.

Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την  κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας.

Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς.

Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του.

Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Ο νικητής, φέρεται να  ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της.

Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία,  ώστε να του τη χρεώσουν.

Αδιαφορώντας για το τί αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας.

Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.

Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα

Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια.

Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό.

Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθουν σήμερα στο συνέδριο με κύριο συναίσθημα την αγωνία για το κόμμα, την προοπτική της προοδευτικής παράταξης, το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Με ιδιαίτερο σεβασμό σε αυτή την αγωνία, αλλά και με στόχο να την κάνουμε προωθητική δύναμη, η μόνη λύση είναι η απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια.

Από όλους και για όλα.

Ο Πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Και πιστεύω ορθώς το έπραξε.

Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.

Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.

Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία.

Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο.

Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.

Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους.

Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά.

Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη.

Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη, είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στην συντηρητική παράταξη.

Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις.

Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές:

Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω.

Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία.

Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω.

Αθήνα 22/2/2023»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα