Σπάει το φράγμα των 255 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο χρέος

Με το… πόδι στο γκάζι, το παγκόσμιο χρέος, το οποίο βρίσκεται σε πορεία προς το τέλος του 2019 για ρεκόρ, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 32.500 δολάρια χρέος για κάθε ένα από τα 7.7 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη.

Το ποσό, το οποίο είναι επίσης τριπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ, οδηγεί η αύξηση 7,5 τρισ. δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οποία δεν παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης.

Περίπου το 60% αυτού του άλματος προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Μόνο το χρέος των κυβερνήσεων έχει σκαρφαλώσει στα 70 τρισ. δολάρια φέτος, όπως και το γενικό χρέος (δημόσιο, εταιρικό και χρηματοπιστωτικό) των χωρών με αναδυόμενες αγορές.

“Με μικρά σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού συσσώρευσης χρεών, εκτιμούμε ότι το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια αυτό το έτος”, αναναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου.

Τα κρατικά χρέη σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,5%, με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να ακολουθούν με άνοδο 1%.

Επιπλέον, με τις κρατικές εταιρείες που σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του χρέους των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές, ο δανεισμός που συνδέεται με κρατικά δάνεια αναδεικνύεται στον πλέον σημαντικότερο «μοχλό» αύξησης του παγκόσμιου χρέους κατά την τελευταία δεκαετία.

Ξεχωριστή ανάλυση από την Bank of America Merill Lynch την Παρασκευή υπολόγισε ότι από την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας, Lehman Brothers, οι κυβερνήσεις έχουν δανειστεί 30 τρισ. δολάρια, οι εταιρείες έχουν λάβει 25 τρισ. δολάρια, τα νοικοκυριά 9 τρισ. δολάρια και οι τράπεζες 2 τρισ. δολάρια.

Τα στοιχεία της IIF, τα οποία βασίζονται στα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και του ΔΝΤ καθώς και σες δικά της δεδομένα, δείχνουν ότι το ύψος του χρέους εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα υπερέβη το 240% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στα 190 τρισ. δολάρια.

Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων έχουν αυξηθεί από 87 τρισ. δολάρια το 2009 σε πάνω από 115 τρισ. δολάρια. Τα κρατικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν το 47% της αγοράς σε σύγκριση με το 40% το 2009. Τα τραπεζικά ομόλογα έχουν διολισθήσει κάτω από 40% από πάνω από 50% το 2009.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα