S&P: Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν τα σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών παρά τους αμερικανικούς δασμούς

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν τα σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών που έχουν, παρά το σοκ που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ, εκτιμά η S&P Global.

Όπως αναφέρει η έκθεση του οίκου, τράπεζες όπως η Πειραιώς και η Alpha Services έχουν πολλαπλές εξαγορές στα σκαριά και έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επιδιώξουν περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές, δεδομένων πλεονάζοντων κεφαλαίων που συσσώρευσαν μέσω της βελτίσωης των ισολογισμών τους.

Παρόλο που οι εντάσεις στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις έχουν αυξήσει τους κινδύνους εκτέλεσης για συγχωνεύσεις και εξαγορές, για τις ελληνικές τράπεζες τέτοιες κινήσεις αναμένεται να είναι διαχειρίσιμες λόγω του μεγέθους των συμφωνιών και του ιστορικού τους στην ολοκλήρωση εξαγορών, εκτιμά ο Andrea Costanzo, αντιπρόεδρος ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Morningstar DBRS.

Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών των ελληνικών τραπεζών καθοδηγείται κυρίως από “μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους και όχι από βραχυπρόθεσμη γεωπολιτική αστάθεια”, δήλωσε από την πλευρά της η Ελένη Ισμαήλου, αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας στην Axia Ventures Group. Ως εκ τούτου, οι αμερικανικοί δασμοί δεν έχουν επηρεάσει ουσιαστικά καμία τρέχουσα ή προγραμματισμένη συναλλαγή, προσθέτει.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες χώρες της ΕΕ σε εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά σχετικά προστατευμένη από τους κινδύνους των δασμών σε σύγκριση με τους γείτονές της.

Στην πραγματικότητα η αβεβαιότητα των δασμών θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές συγχωνεύσεων και εξαγορών των ελληνικών τραπεζών, εάν οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία εντός της ΕΕ, σύμφωνα με την Ελ. Ισμαήλου.

Όχι μόνο θα μπορούσαν να προσελκύσουν αυξημένο ενδιαφέρον εάν η ενοποίηση στην περιφέρεια αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, αλλά οι πρόσφατες αναδιαρθρώσεις τους τις έχουν καταστήσει παράλληλα ενεργούς συμμετέχοντες σε συγχωνεύσεις και εξαγορές αντί για παθητικούς στόχους, προσθέτει η Ελ. Ισμαήλου.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γιαννούλη, αναλυτή της ResearchGreece, οι επενδυτές έχουν ήδη ανταποκριθεί στην αστάθεια της αγοράς αναβαθμίζοντας θετικά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με τις αποτιμήσεις τους να πλησιάζουν 1 φορά την λογιστική τους αξία για το 2025, μειώνοντας το σχετικό χάσμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Ο ίδιος επισημαίνει ακόμα ότι μετά τους νέους δασμούς, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Συμφωνίες σε κίνηση

Αν και οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι μετασχηματιστικές, αντιπροσωπεύουν αρχικά βήματα για την αύξηση του μεγέθους τους, την ενίσχυση της γεωγραφικής διαφοροποίησης και τη διεύρυνση των προσφερόμενων προϊόντων, αναφέρει ο Costanzo.

Η ανάπτυξη σε περιοχές που δημιουργούν προμήθειες, όπως η διαχείριση περιουσιακών στοιχείω, η ασφάλιση και η επενδυτική τραπεζική αποτελεί βασικό σημείο, αναφέρει ο Γιαννούλης.

Η Alpha Bank έχει ανακοινώσει τέσσερις συμφωνίες μέχρι σήμερα το 2025, μεταξύ των οποίων την απόκτηση της κυπριακής τράπεζας AstroBank PCL, του τραπεζικού ομίλου Axia Ventures Group Ltd. και της πλατφόρμας Flexfin.

Για την Alpha Bank, κάθε συγχώνευση ή εξαγορά θα πρέπει να οδηγεί σε αύξηση κερδών, να δημιουργεί ελάχιστη επιστροή στην επένδυση 15% και να μην επηρεάζει τις διανομές στους μετόχους, δήλωσε ο CEO της τράπεζας, Βασίλειος Ψάλτης στις 28 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών.

“Δεν θα κάτσουμε ακίνητοι αν υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους μας”, ανέφερε ο Ψάλτης. “Και πιστέψτε με, στο τρέχον περιβάλλον, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες γύρω μας”.

Από την πλευρά της η Eurobank Ergasias Services and Holdings SA κινήθηκε το Φεβρουάριο για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κυπριακής Hellenic Bank PCL.

Τον Απρίλιο, ολοκλήρωσε την εξαγορά της CNP CYPRUS Insurance Holdings Ltd. μέσω της Hellenic Bank, μια συμφωνία που “δημιουργεί τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό πάροχο στη χώρα και την ικανότητα να εξερευνήσουμε μη αξιοποιημένο μέχρι τώρα δυναμικό των τραπεζοασφαλιστικών δραστηριοτήτων”, δήλωσε ο CEO Γωκίων Καραβιάς σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές στις 27 Φεβρουαρίου.

Η τράπεζα έχει πάνω από €1,5 δισ. σε ικανότητα για συγχωνεύσεις και εξαγορές ανέφερε ο ίδιος. Πιθανές συμφωνίες αναμένεται να λάβουν χώρα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία ή το Λουξεμβούργο και στα τμήματα τραπεζικής, ασφαλειών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε.

Η Eurobank εξετάζει επίσης να δει αν μπορεί να επωφεληθεί από τον δανικό συμβιβασμό (Danish compromise), που επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν εξαγορές μέσω των ασφαλιστικών τους λειτουργιών με ευνοϊκούς κεφαλαιακούς όρους. “Αν το Danish compromise μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για μια τράπεζα με το μέγεθος μας, αυτό θα είναι κάτι θετικό και θα το εξετάσουμε πολύ σοβαρά”, είπε.

Τον Μάρτιο, στο μεταξύ, η Piraeus ανακοίνωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital Partners PLC έναντι €600 εκατ. Piraeus έχει επίσης αναφέρει ότι μελλοντικές συγχωνεύσεις και αποκτήσεις δεν θα είναι σε βάρος των διανομών προς τους μετόχους.

Σταθερό το outlook

Η ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να παραμείνει υγιής το 2025, με τους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρούν περαιτέρω για τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Visible Alpha, που αποτελεί θυγατρική της S&P Global Market Intelligence.

Ο δείκτης CET1 των τραπεζών αναμένεται επίσης να αυξηθεί για όλες τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εκτός από την Εθνική Τράπεζα.

S&P: Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν τα σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών παρά τους αμερικανικούς δασμούς

Οι ανακοινώσεις για δασμούς δεν αναμένεται να έχουν ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αν και υπάρχουν έμμεσες επιπτώσεις δεδομένης της σχέσης της Ελλάδας με ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, σημειώνει ο Costanzo.

Οι βασικοί κίνδυνοι θα είναι δευτερογενείς επιπτώσεις από μία ύφεση στην Ευρώπη ή την Ελλάδα, που θα επηρέαζε τα επιχειρηματικά σχέδια για πιθανούς στόχους και θα ασκούσε πίεση στη ρευστότητα και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει ο Γιαννούλης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα