Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Ιούλ 27th, 2016

S&P:Μη βιώσιμη η Ε.Ε. στη σημερινή της μορφή

205372-standardpoor_2014062311240828-700x365Ο οίκος Standard And Poor’s σε έκθεσή του επισημαίνει πως η σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μη βιώσιμη» και χρειάζεται άμεσες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για να επιβιώσει.

Ουσιαστικά, ο οίκος κάνει λόγο για την ανάγκη μίας νέας Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πρέπει να επιλέξει έναν από τους δύο πιθανούς δρόμους: είτε να συγκεντρώσει μεγαλύτερες εξουσίες με ορισμένα στοιχεία της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών να εκχωρηθούν στις ευρωπαϊκές αρχές είτε τα κράτη μέλη να ανακτήσουν την κυριαρχία τους σε ορισμένους τομείς και να μετατρέψουν την ΕΕ σε μια «πιο χαλαρή μορφή πολιτικής και οικονομικής ομοσπονδίας».

«Το πρόβλημα είναι το εξής: η ΕΕ, όπως είναι δομημένη σήμερα και με τον τρόπου που λειτουργεί, δεν ενσωματώνει μια συνεκτική ‘συγκέντρωση’ των διαφορετικών διαστάσεων της εθνικής κυριαρχίας και σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι βιώσιμη στην τρέχουσα μορφή», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Paul Sheard.

«Αυτό είναι ευρέως αποδεκτό για τους ηγέτες της Ε.Ε. – και χωρίς αμφιβολία για πολλούς από τους πολίτες της», προσθέτει.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo