Σούπερ μάρκετ: Μείωση της κίνησης μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας;

Τον τρόπο αντίδρασης του καταναλωτικού κοινού στην απαγόρευση της κυκλοφορίας στρέφονται τα βλέμματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι εκτιμήσεις διίστανται καθώς κάποιοι περιμένουν αυξημένη προσέλευση παρά την αυστηροποίηση των μέτρων για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ (ένα άτομο για κάθε 15 τμ., αντί 10 τμ. που ίσχυε μέχρι πρότινος) ενώ άλλοι θεωρούν πως θα υπάρξει σαφή μείωση της κίνησης υπό τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες πάντως, όπως αναφέρει το Έθνος, η κατάσταση εξελίσσονταν ομαλά, ωστόσο από τις τρεις το μεσημέρι όταν άρχισαν να πυκνώνουν οι πληροφορίες για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση της κίνησης, μέχρι και όταν έκλεισαν στις πέντε το απόγευμα.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχθηκαν τα σούπερ μάρκετ τις προηγούμενες δυο εβδομάδες εξομάλυνε την κατάσταση. Η επέκταση της τροφοδοσίας σε 24ώρη βάση και η μείωση του αριθμού των ατόμων που μπορεί να βρίσκονται στον κατάστημα κάθε φορά, λειτούργησε ευεργετικά και επανέφερε μια ομαλότητα.

Η πρωτοφανής έκρηξη της ζήτησης μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος και στην Ελλάδα δοκίμασε τις αντοχές του λιανεμπορίου τροφίμων. Ειδικά, το ανθρώπινο δυναμικό τους καταπονήθηκε πολύ, αφού κλήθηκε να εξυπηρετήσει την πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση ζήτηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν άνθρωποι του χώρου «οι προηγούμενες μέρες ήταν οι χειρότερες που έχει ζήσει το λιανεμπόριο τροφίμων», τονίζοντας πως ούτε οι πρώτες μέρες των capital control το καλοκαίρι του 2015 δεν μπορούν να συγκριθούν με την παρούσα κατάσταση. «Δεν προλαβαίναμε να γεμίζουμε τα ράφια στις κατηγορίες των προϊόντων μακράς διαρκείας και των απολυμαντικών, όπου καταγράφηκε εκτόξευση πωλήσεων», επισημαίνουν για να προσθέσουν πως με εξαίρεση κάποιους κωδικούς υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του ΙΕΛΚΑ για την καταναλωτική συμπεριφορά όταν ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με τα οποία το 70% των καταναλωτών έχουν αποθηκεύσει βασικά είδη για τουλάχιστον 1 εβδομάδα και σε αρκετά βασικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά και ρύζι τουλάχιστον το 50% έχουν αποθηκεύσει βασικά τρόφιμα για πάνω από 2-3 εβδομάδες

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα