

Πρώτη Κυριακή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό.
Έτσι καταστήματα αλλά και σούπερ μάρκετ μπορούν να είναι ανοιχτά , προαιρετικά, αύριο, Κυριακή, 24 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα είναι προαιρετικό και τα καταστήματα, βάσει της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης μπορούν να ανοίξουν από τις 11:00. Υπενθυμίζεται πως τις καθημερινές, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 7:00πμ έως και τις 20:00, καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 και μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα.
Οι μετακινήσεις για αγορές γίνονται με την αποστολή του κωδικού 2 με SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση εγγράφου. Οι καταναλωτές έχουν δύο ώρες για να κάνουν τα ψώνια τους. Έχει διευκρινιστεί πως οι δύο ώρες δεν ισχύουν για όσους μεταβαίνουν σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής.
Γενικοί κανόνες λειτουργίας
- Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
- Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
- Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
- Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
- Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
- Ειδικώς τα περίπτερα δύνανται να λειτουργούν 24 ώρες.
- Για τα καταστήματα τροφίμων υπάρχει η υποχρέωση να έχουν κάνει ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
- Προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια – όπου υφίστανται – με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
Σχετικά Νέα
Κορωνοϊός: Εκτακτη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Επιχειρησιακής Διαχείρισης
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στις 12:00 η συντονιστική επιτροπή επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας του.
Χειμερινές εκπτώσεις: Πώς κινήθηκε η αγορά -Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ
Περισσότερες από 9 στις 10 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της χώρας κατέγραψαν χαμηλότερο εκπτωτικό κύκλο.
Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λόγω lockdown
Με το lockdown να έχει πάρει παράταση στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου, τα.
Λινού: Μη αποδοτικό το lockdown – Πιθανό να παραταθεί
Στην εκτίμηση ότι το lockdown στην Αττική μπορεί να παραταθεί και μετά τις 7.