

Ο Άντερς Τέγκνελ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και «αρχιτέκτονας» της απρόσμενα χαλαρής στρατηγικής της χώρας κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της κρίσης και ότι η πολιτική θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή για να αποφευχθούν πολλοί θάνατοι.
Μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο σουηδικό ραδιόφωνο, ο –πολύ δημοφιλής στη Σουηδία– δρ Τέγκνελ συμφώνησε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαναν στη χώρα του. «Αν ερχόμασταν ξανά αντιμέτωποι με την ίδια ασθένεια και ξέραμε γι’ αυτήν ό,τι ακριβώς ξέρουμε τώρα, νομίζω πως θα καταλήγαμε κάπου ενδιάμεσα, ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και σε αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος».
Πρόκειται για μια μη αναμενόμενη παραδοχή από έναν επιστήμονα, ο οποίος εδώ και μήνες έχει επικρίνει τα lockdown των άλλων χωρών και έχει επιμείνει ότι η δική του στρατηγική θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου, όσον αφορά το συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό. Ομως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων η Σουηδία
Η κεντρο-αριστερή σουηδική κυβέρνηση, μετά από πολλές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, δέχτηκε τελικά τη Δευτέρα να διοριστεί επιτροπή που θα διερευνήσει την ορθότητα της επιδημιολογικής στρατηγικής της χώρας. Η κοινή γνώμη της χώρας φαίνεται επίσης σταδιακά να έχει αλλάξει κάπως, ενώ έως τώρα «στοιχιζόταν» μαζικά πίσω από τον Τέγκνελ.
Ο ίδιος δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «είναι προφανές πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι έχουμε κάνει στη Σουηδία. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κλείσουμε, ώστε να προλάβουμε καλύτερα την εξάπλωση του ιού».
Πρόσθεσε ότι, επειδή σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν ξαφνικό lockdown, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια μέτρα «δούλεψαν» καλύτερα.
Σχετικά Νέα
Σεισμός στη Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε την κατάπαυση του πυρός
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μερικές ώρες πριν από την προβλεπόμενη εκπνοή της κατάπαυσης του.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Νετανιάχου: «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος αποχαιρετά τον “Πάπα του λαού”
Ο ευρωπαϊκός Τύπος αποτίνει σήμερα σχεδόν ομόφωνα φόρο τιμής στον πάπα Φραγκίσκο, την επομένη.
Γουίτκοφ: Στη Ρωσία εντός της εβδομάδας ο απεσταλμένος του Τραμπ
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ προβλέπεται να ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα, ανακοίνωσε.