Σοβαρές απώλειες στις ευρωαγορές

Με σοβαρές απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το άλμα των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πυροδότησε ισχυρές πιέσες κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας και ενώ οι τελευταίες ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας επιβάρυναν περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 2,2% στις 452,35 μονάδες, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα άνω των δύο μηνών καθώς το ράλι των αποδόσεων στα ομόλογα σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνει ότι οι επενδυτές ετοιμάζονται για άνοδο των επιτοκίων αλλά και για τον κίνδυνο οι πληθωριστικές πιέσεις να αποδειχθούν επίμονες. Οι τεχνολογικές μετοχές κατρακύλησαν 4,8% σε χαμηλό δύο μηνών, παραμένοντας και σήμερα στο επίκεντρο των πιέσεων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να διασκεδάσει χθες τις ανησυχίες για μια απότομη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής λόγω του υψηλού πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι προσεκτική να μην αντιδράσει υπερβολικά σε αυτό που θεωρεί ένα προσωρινό άλμα των τιμών.

“Η βασική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά σε παροδικές διαταραχές στην προσφορά οι οποίες δεν έχουν αντίκτυπο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο”, δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ. “Θα αντιδράσουμε όταν θεωρούμε ότι η βελτίωση του πληθωρισμού είναι διατηρήσιμη και αντανακλάται στις υποκείμενες πληθωριστικές δυναμικές”, ανέφερε η Λαγκάρντ μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ για τις κεντρικές τράπεζες. “Δεν βλέπουμε σημάδια ότι αυτή η αύξηση του πληθωρισμού γίνεται ένα ευρύτερο φαινόμενο σε ολόκληρη την οικονομία”.

Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά 2,1% στις 15.248,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατρακύλησε 2,2% στις 6.506,50 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρότερες απώλειες 0,5% στις 7.028,10 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 2,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατρακύλησε 2,6%.

Το κλίμα βάρυναν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αύξηση των κερδών στις βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας επιβράδυνε για έκτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, καθώς η ενεργειακή κρίση στη χώρα συνεχίζει να πλήττει την παραγωγή και την κερδοφορία τους.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές βλέπουν με ανησυχία τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να χάνει την ορμή της, με τους αναλυτές να προχωρούν σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων τους για το κινεζικό ΑΕΠ.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε τις προσδοκίες της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας στο 7,8%, από 8,2% που προέβλεπε προηγουμένως, ενώ η ιαπωνική Nomura αναμένει πλέον ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 7,7% φέτος, ενώ στην τελευταία εκτίμηση της “έβλεπε” αύξηση της τάξης του 8,2%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα