Σοβαρές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πλήγμα δέχονται τη Δευτέρα οι μετοχές στην ευρύτερη περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, με τον γενικό δείκτη στο Χονγκ Κονγκ να καταγράφει σε κάποια φάση της συνεδρίασης απώλειες ακόμη και άνω του 4%, καθώς στην Κίνα βρίσκεται σε εξέλιξη έκρηξη διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική μηδενικού Covid και στα δρακόντεια lockdown που εφαρμόζονται στη χώρα εδώ και δυόμισι χρόνια.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 0,42%, στις 28.162,83 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί κατά 1,21%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ “χάνει” 1,30%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai καταγράφει απώλειες 0,75%, με τον Shenzen να κινείται με πτώση 0,66%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με απώλειες 1,50%, ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε πτώση 0,42%.

Η αναταραχή στην Κίνα είναι η πιο έντονη αμφισβήτηση της πολιτικής κυριαρχίας του ΚΚ Κίνας εδώ και πολλά χρόνια. Ακολουθεί διαμαρτυρίες για την πολιτική καταπολέμηνσης του κορονοϊού με απομόνωση κάθε μεμονωμένου κρούσματος, η οποία φέρεται να οδήγησε στον θάνατο πολλών ανθρώπων σε φωτιά σε μπλοκ διαμερισμάτων στο Ουρούμκι, στη βορειοδυτική επαρχία Σινγιάνγκ.

Τα επίπεδα μολύνσεων στην Κίνα έχουν υπάρξει ολόκληρη τη διετία και πλέον από την έναρξη της πανδημίας μικρότερα σε σχέση με εκείνα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ωστόσο οι αρχές αντιμετωπίζουν κύμα δυσαρέσκειας λόγω του οικονομικού και ανθρωπιστικού κόστους της προσέγγισης του “μηδενικού Covid”, καθώς επιχειρήσεις κλείνουν και οικογένειες απομονώνονται, με περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.

“Για τους επενδυτές, όταν πρόκειται για την Κίνα, η προσπάθεια πρόβλεψης της πολιτικής ανοίγματος δεν μπορεί να βασιστεί σε κανένα πραγματικό στοιχείο ή ιστορικό και μοιάζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, δεδομένων των διαμαρτυριών και των τεράστιων προκλήσεων που διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή οι Κινέζοι ηγέτες”, σημειώνει ο Stephen Innes της SPI Asset Management.

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) προσπάθησε να δώσει ώθηση στην οικονομία μειώνοντας τις απαιτήσεις κεφαλαιακών αποθεμάτων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 0,25%, στο 7,8%.

“Η περικοπή αποτελεί προσπάθεια ενίσχυσης της αποδυναμωμένης οικονομικής ανάπτυξης η οποία οφείλεται όχι μόνο στους περιορισμούς λόγω Covid, αλλά και στην βαθιά αναταραχή στην αγορά ακινήτων”, εκτίμά η Mizuho Bank.

Μικρή επιβράδυνση κατέγραψαν εξάλλου οι πληθωριστικές πιέσεις στη Σιγκαπούρη τον Οκτώβριο, χάρη και στις μικρότερες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα κατά 0,2%, στο 5,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, από το 5,3% που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των προσδοκιών, καθώς οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί τον Οκτώβριο στο 5,3%, όσο δηλαδή ήταν τον Σεπτέμβριο.

Υποχώρηση κατέγραψε και ο ρυθμός του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 6,7% σε ετήσια βάση, από το 7,5% του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα