Σωτήρης Τσιόδρας: Το συγκινητικό αντίο και η «επιστροφή» στους ασθενείς του

«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά. Σας ευχαριστώ για όλα». Με το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη έκλεισε την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Εγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως ο άνθρωπος που ενημέρωνε για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας κάθε μέρα στις 18:00. Η πλειοψηφία των Ελλήνων συντονιζόταν στην τηλεόραση για να ακούσει πόσοι ασθενείς νοσούσαν, πόσοι άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους και πόσοι ακόμη ασθενείς νοσηλεύονταν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τώρα, όμως, εκείνος αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού και να επιστρέψει στους ασθενείς του, στους φοιτητές του στο πανεπιστήμιο και στην καθημερινότητα που είχε μέχρι πριν αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο.

«Μπορώ ακόμη να κλαίω και να τραγουδάω», είπε, μεταξύ άλλων, στον λόγο που χρησιμοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια, την ομάδα μου και την ανεκτίμητη βοήθεια προσπάθησα να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για να βοηθήσω τους πολίτες. Δεν αισθάνθηκα τίποτα διαφορετικό από όλους σας. Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και μέσω απαγορευτικού. Αισθάνθηκα κοντά σας και ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, το έργο με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαγγέλοντας το ποίημα αυτό.

Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο. Δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν.

Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε ενωμένος να αντιμετωπίσει την απειλή με δύσκολους όρους. Σε μια χρονική συνέχεια, που η επιστημονική ιστορία που αφορά το νέο ιό μετατράπηκε σε πολιτική ιστορία. Στην προσπάθεια επανόδου των κοινωνιών στην κανονικότητα. Σε αυτή την περίοδο βρήκε πρόσφορο έδαφος η έννοια του κοινωνικού τέλους του απαγορευτικού, έναντι του επιστημονικού και με κανόνες. Η επιστήμη όμως παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στην Πολιτεία όταν ζητείται».

Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη. Η αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κανείς “δεν γνωρίζω”. Όλο αυτό τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας», ήταν μερικά μόνο από τα λόγια που χρησιμοποίησε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα