SOS για τους ωκεανούς από τον ΟΗΕ

Καταστροφικές συνέπειες έχει η κλιματική αλλαγή για τους ωκεανούς της Γης και τις παγωμένες εκτάσεις της. Η κατάσταση είναι πολύ πιο ζοφερή από ό,τι στο παρελθόν, προειδοποιεί μια νέα μεγάλη έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την επιτροπή επιστημόνων του διεθνούς οργανισμού, η στάθμη των ωκεάνιων υδάτων αυξάνεται διαρκώς, οι πάγοι λιώνουν και τα διάφορα ζωικά είδη αναγκάζονται να μεταβάλλουν τους βιοτόπους τους, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η απώλεια των αιώνιων πάγων, που λιώνουν, αναμένεται να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες άνθρακα, επιταχύνοντας την τήξη. Εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι δραματικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε πάγους και ωκεανούς μπορούν να αποτραπούν, εφόσον γίνουν μεγάλες και άμεσες περικοπές των εκπομπών άνθρακα.

Η τελευταία, ζοφερή, έκθεση είναι η τρίτη μιας σειράς ειδικών εκθέσεων που δίνεται στη δημοσιότητα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η συγκεκριμένη έρευνα καινοτομεί, με την έννοια ότι μελετά τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς και στις παγωμένες εκτάσεις, και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πιο ανησυχητική από όσες έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Συνοπτικά, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα νερά των ωκεανών θερμαίνονται, οι πάγοι λιώνουν ταχύτατα και αμφότερα θα επηρεάσουν σημαντικά όλα τα έμβια όντα του πλανήτη. «Ο Γαλάζιος Πλανήτης διατρέχει σήμερα σοβαρούς κινδύνους, καθώς δέχεται ισχυρά πλήγματα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Για όλα φταίμε εμείς», δήλωσε ο δδρ Ζαν-Πιερ Γκατούζο, συντονιστής της μελέτης. Μάλιστα, οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι οι ωκεανοί θερμαίνονται αδιάκοπα από το 1970. Τα νερά απορροφούσαν περισσότερο από το 90% της υπερβολικής θερμότητας που παρήγε ο άνθρωπος τις περασμένες δεκαετίες. Η ταχύτητα αυτής της θερμικής απορρόφησης έχει διπλασιαστεί από το 1993. Αν και μέχρι σήμερα η στάθμη των υδάτων αυξανόταν εξαιτίας της θερμικής διαστολής, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή υποστηρίζει ότι σήμερα η αύξηση της στάθμης οφείλεται κυρίως στην τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Περιθώριο αισιοδοξίας

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τριπλασιάστηκε η απώλεια μάζας της παγοκρηπίδας της Ανταρκτικής κατά την περίοδο 2007-2016, συγκριτικά με δέκα χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, οι παγετώνες στις Ανδεις, στην Κεντρική Ευρώπη και στη Βόρεια Ασία θα χάσουν το 90% των πάγων τους έως το 2100, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Οι πάγοι που λιώνουν καταλήγουν στους ωκεανούς, αυξάνοντας τη στάθμη των υδάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τελευταία έκθεση αναφέρει ότι, σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο, η μέση παγκόσμια θαλάσσια στάθμη θα έχει αυξηθεί κατά 1,1 μέτρο έως το 2100.

Τέλος, η έκθεση αφήνει περιθώριο για αισιοδοξία, επισημαίνοντας πως αν επιτευχθεί περικοπή των εκπομπών άνθρακα κατά 45% έως το 2030, οι συνέπειες του φαινομένου θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμες, κυρίως για αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα