Σόρος: Ο κορωνοϊός απειλεί την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε πως η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλείται από τον νέο κορωνοϊό, εκτός και αν η ΕΕ μπορέσει να εκδώσει αέναα ομόλογα που θα βοηθήσουν αδύναμα μέλη όπως η Ιταλία.

«Αν η ΕΕ δεν μπορέσει να το εξετάσει τώρα, ίσως δεν θα μπορέσει να επιβιώσει της πρόκλησης που αντιμετωπίζει τώρα», ανέφερε σε δημοσιογράφους. «Αυτό δεν είναι μια θεωρητική πιθανότητα· μπορεί να είναι η τραγική πραγματικότητα», είπε στο πλαίσιο ερωταπαντήσεων μέσω email με δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Σόρος σημείωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ για να εκδώσει τέτοιο χρέος –και ως εκ τούτου να έχει εξουσία αύξησης των φόρων για να καλύψει τα κόστη των ομολόγων- προτείνοντας πως η ΕΕ θα μπορούσε απλώς να εξουσιοδοτήσει τους φόρους, αντί να τους επιβάλλει.

Ο κ. Σόρος εκτιμά πως η ζημιά από τον κορωνοϊό στην οικονομία της ευρωζώνης θα διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ανησυχία για την Ιταλία, την οποία χαρακτηρίζει τον «ασθενή» της Ευρώπης, λέγοντας πως η ΕΕ και η Γερμανία την έχουν αντιμετωπίσει άσχημα.

Σχετικά Νέα