Σολτς για πληθωρισμό: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η χώρα πρέπει να δράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει μια «ιστορική» αύξηση του κόστους ζωής, συγκρίνοντας την κατάσταση με την κρίση πληθωρισμού της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Ο Γερμανός ηγέτης κάλεσε εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων και της Bundesbank για να βρουν μέτρα για να απαλύνουν τον πόνο των καταναλωτών. Στόχος της σπάνιας κοινής προσπάθειας είναι η ανάπτυξη πολιτικών καταπολέμησης του πληθωρισμού τις επόμενες εβδομάδες, είπε τη Δευτέρα μετά την πρώτη συνάντηση.

«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες». είπε ο Σολτς έξω από την καγκελαρία στο Βερολίνο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Για να το θέσω διαφορετικά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση».

Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσει μια άνοδο των τιμών που κινδυνεύει να ενταθεί καθώς το κόστος του φυσικού αερίου εκτινάσσεται μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD την Κυριακή, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής θα μπορούσε να έχει «εκρηκτικά» αποτελέσματα στη γερμανική κοινωνία οδηγώντας βαθύτερες διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

«Για μένα είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα: Στεκόμαστε ενωμένοι», είπε τη Δευτέρα. «Θέλουμε όλοι οι πολίτες να περάσουν σε καλή κατάσταση αυτές τις στιγμές».

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο τρικομματικός συνασπισμός του Σολτς έχει περάσει δύο πακέτα για να μετριάσει τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους. Τα μέτρα αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (31,4 δισεκατομμύρια δολάρια) περιλαμβάνουν την άρση της επιβάρυνσης του ηλεκτρικού ρεύματος, την απότομη έκπτωση των εισιτηρίων για τις δημόσιες συγκοινωνίες και την παροχή εφάπαξ πληρωμών 100 ευρώ ανά παιδί και 300 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Ενώ οι πολιτικές συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% τον Μάιο, η μέτρηση δεν λαμβάνει ακόμη πλήρως υπόψη το υψηλότερο ενεργειακό κόστος. Όταν ανέβασε το επίπεδο στο δεύτερο υψηλότερο στάδιο «συναγερμού», η κυβέρνηση απέκρουσε τη νομοθεσία που θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίουν τις τιμές στους πελάτες. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι λογαριασμοί των καταναλωτών μπορεί να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν.

Ο Σολτς είπε ότι το επόμενο έτος θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς μαίνεται συζήτηση εντός της κυβέρνησης σχετικά με το είδος της υποστήριξης που θα προσφέρει και τον τρόπο χρηματοδότησής της. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ελάφρυνσης που χρηματοδοτείται από το χρέος.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ζήτησε άμεσες αποφάσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σολτς ότι υποθάλπει τον πληθωρισμό μέσω των ενεργειακών πολιτικών της. Το συντηρητικό μπλοκ του Σέντερ κυβέρνησε τη Γερμανία τα τελευταία 16 χρόνια σε κυβερνήσεις υπό την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριζε στενότερους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες του Scholz.

Ο Σολτς επεσήμανε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ως τους κύριους μοχλούς της τρέχουσας αύξησης του πληθωρισμού.

«Η κοινωνία μας είναι ισχυρή, πολύ πιο δυνατή από ό,τι λέγεται», είπε ο Καγκελάριος. «Η χώρα μας διαμορφώνεται από τη δίκαιη ισορροπία συμφερόντων σε πνεύμα κοινής λογικής. Αυτό το πνεύμα πρέπει να διατηρηθεί και επίσης να ενισχυθεί».

Πηγή; naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα