Σολτς: Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει ηγετική ικανότητα στις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε την Κυριακή τις επικρίσεις ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει ηγετική ικανότητα στις δυτικές προσπάθειες να προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι προτιμά να είναι προσεκτικός παρά να λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Σολτς δέχεται πιέσεις τόσο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό να προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα, όπως τανκς και οβιδοβόλα, και να υποστηρίξει ένα άμεσο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας για να αφαιρέσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σκληρό νόμισμα που τον βοηθά να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

“Παίρνω τις αποφάσεις μου γρήγορα και σε συνεννόηση με τους εταίρους μας”, δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag. “Θεωρώ αμφισβητήσιμες τις βιαστικές ενέργειες και τις μεμονωμένες γερμανικές προσπάθειες”.

Η Γερμανία ενέκρινε στις 26 Απριλίου την παράδοση αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης “Gepard” στην Ουκρανία, ένα βήμα που υποστηρίχθηκε από το 55% των Γερμανών, οι οποίοι σε δημοσκόπηση δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να προμηθεύσει την Ουκρανία με τέτοια όπλα.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν βοήθησε να ανατραπεί η αντίληψη της κοινής γνώμης ότι ο Σολτς είναι αναποφάσιστος και δεν έχει ηγετική ικανότητα. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην Bild am Sonntag έδειξε ότι το 54% δεν ήταν ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Σολτς στην κρίση. Το ποσοστό αποδοχής του έπεσε στο 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Φοβούμενοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει τον πόλεμο και σε άλλες χώρες εκτός της Ουκρανίας, ορισμένοι από τους εταίρους της Γερμανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την αρχική διστακτικότητα του Σολτς όσον αφορά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Άλλοι, όπως η Πολωνία, είναι δυσαρεστημένοι με την αντίθεση της Γερμανίας σε ένα εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, οι μικρότεροι εταίροι του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών του Scholz, είναι πιο πρόθυμοι να παράσχουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Σολτς έπρεπε να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις τους με εκείνες των αριστερόστροφων μελών του κόμματός του που λένε ότι η παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει ρωσική στρατιωτική απάντηση σε μια τρίτη χώρα και να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η Μόσχα αποκαλεί τις ενέργειές της “ειδική επιχείρηση” για να αφοπλίσει την Ουκρανία και να την απαλλάξει από τον αντιρωσικό εθνικισμό που υποδαυλίζει η Δύση. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα