Σολτς: Ανεύθυνες και επικίνδυνες οι δηλώσεις Τραμπ για ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η θέση του βάζει σε κίνδυνο την Ευρώπη.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: οποιαδήποτε σχετικοποίηση της εγγύησης παροχής βοήθειας του ΝΑΤΟ είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της Ρωσίας» τόνισε ο Σολτς σε κοινές δηλώσεις με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Σολτς.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» σε οποιαδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο δήλωσε ότι έκανε το εν λόγω σχόλιο σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως περιέγραψε, ένας ηγέτης «μεγάλης χώρας» τον ρώτησε τι θα έκανε αν μια χώρα που δεν έχει πληρώσει τα απαιτούμενα για τις αμυντικές της δαπάνες δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.

«Με ρώτησε, “οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν αυτή τη χώρα;” Του είπα “Δεν έχεις πληρώσει; Δεν τηρείς τους κανόνες; Όχι, δεν θα σε προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα (τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

Η συνθήκη του ΝΑΤΟ προβλέπει την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα